Big Brother Appie

(12 mei 2011) Het volledige filiaal van Albert Heijn Zaltbommel wordt gemonitord via een computergestuurd camarabewakingssysteem…

Albert Heijn Zaltbommel heeft een netwerk van computergestuurde camara’s geplaatst om de hele winkelvloer, het parkeerterrein, de kantoorruimtes en de achteringangen in beeld te brengen. De software maakt ondermeer situatie- en gezichtenherkenning mogelijk, en het snel terugzoeken in opgeslagen beelden en het maken van hoge resolutie overzichtsbeelden. Maar kan zo de actuele gang van zaken in het bedrijf in de gaten worden gehouden, ondermeer door richten, inzoomen en automatische telling.

Het bedrijf zegt dit te doen om “de verschillende activiteiten beter te beheren en om processen als doorstroming bij de kassa effectiever aan te sturen.”
Het filiaal in Zaltbommel is ongeveer 2400 vierkante meter groot.

Het systeem wordt ingezet om diefstal en vandalisme te beperken op winkelvloer en parkeerterrein. En het maakt de pro-actieve inzet van extra kassa’s mogelijk zodra het drukker wordt, om te voorkomen dat er lange wachtrijen ontstaan. Als het minder druk is, kan de bedrijfsvoering besluiten kassa’s te sluiten, en kan worden bespaard op de inzet van medewerkers en dus op loonkosten.

Bij de ingang wordt iedere bezoeker geteld en van iedereen die via de ingang naar buiten wordt gefotografeerd. Zo is bij te houden hoe druk het is in de winkel en kan het werk daarop worden afgesteld.

Ook is een betere bescherming van het personeel en het tegengaan van betalen met vals geld en wisseltrucs een motief geweest om dit systeem te installeren. Men kan bij calamiteiten snel ingrijpen en er zijn altijd videobeelden als bewijsmateriaal op te voeren. Zo worden ook mensen die de ingang naar buiten lopen (en mogelijk onbetaalde spullen meenemen) gefotografeerd. Beelden worden gedeeld met het winkelpersoneel om veelplegers te herkennen.

Het systeem zou beter en goedkoper zijn dan alternatieven.

Zie ook:
– “Sturing aankoopgedrag supermarkten door indeling, technologie en onderzoek naar hersenwerking“.
– “Miljoenenboete voor Lidl wegens spionage van zijn medewerkers“.
– “Nieuw Lidl-schandaal: Wallraff undercover in broodfabriek“.
– “Stop agressie tegen winkelpersoneel!” en “Kamervragen over geweld tegen winkelpersoneel“.

Bron:
– “AH Zaltbommel zet Axis-camera’s in,” Computable- 2 mei 2011.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=446)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.