Heftige rellen in Bristol (UK) door politie-inzet na opening van nieuw Tesco-filiaal

(2 mei 2011) De afgelopen week waren er in Bristol (UK) heftige straatgevechten tussen wijkbewoners en de politie. Dat was kort na de opening van een nieuw supermarktfiliaal van multinational Tesco in de wijk Stokes Croft. Een grote grote groep bewoners voerde bijna anderhalf jaar lang een stevige campagne tegen de vestiging van Tesco. En ging daarmee door na de winkelopening op 15 april. De rellen waren vooral een reactie op het politieoptreden

(door Rob Bleijerveld)

Op donderdag 21 april braken ernstige rellen uit in de wijk Stokes Croft van de Britse stad Bristol. Zeven uur lang vochten honderden wijkbewoners met zo’n 160 eenheden relpolitie. Er werden brandende barricades opgeworpen en een pas geopend filiaal van de gehate supermarktketen Tesco werd vernield.

Volgens ooggetuigen was de politieinzet de aanleiding voor de ongeregeldheden. Eerder die dag was een groot deel van de wijk door een massaal aanwezige politiemacht afgegrendeld terwijl een groep demonstranten voor de supermarkt werd verwijderd die de winkel sinds de opening een week ervoor blokkeerden. Ook viel de politie een tegenover de super gelegen kraakpand (‘Telepathic Heights’) binnen.

Volgens de politie was deze inzet nodig omdat er plannen zouden zijn voor een aanval met brandbommen vanuit het kraakpand (hetgeen door de krakers met nadruk werd ontkend). Door het brute en disproportionele politieoptreden op 21 april en het ontbinden van een vreedzame protestbijeenkomst een week later waren er in de nacht van donderdag 28 en vrijdag 29 april weer straatgevechten en aanvallen op de politie. Het kraakpand ‘Telepathic Heights’ werd daarbij ontruimd.

No Tesco in Stokes Croft

In Bristol – net als in menig andere Britse gemeente – wordt al jarenlang door buurtcommittees gestreden tegen de komst van Tesco-filialen. Er was nog geen Tesco-vestiging in de wijk Stokes Croft. Maar in februari 2010 werd bekend werd dat Tesco daar een vestigingsvergunning had aangevraagd. Het bedrijf deed de aanvraag al een paar jaar daarvoor onder een andere naam en zonder dit bekend te maken. De wijkbewoners van Stokes Croft – die een hechte gemeenschap vormen – reageerden snel door bezwaar aan te tekenen tegen de procedure en door de bouwplaats aan de Cheltenham Road te bezetten. Deze actie werd door velen gesteund en was het startsein voor een campagne tegen de nieuwe Tesco-vestiging.

Ruim 2500 mensen protesteerden bij de gemeenteraad en eisten dat er alsnog een consultatieproces onder bevolking zou worden gehouden. Men deed uiteindelijk zelf onderzoek onder een grote groep bewoners naar de mening over de effecten van een Tesco-vestiging (verkeer, economie, ethisch). Van de ondervraagden wees 96% een supermarkt-vestiging aan de Cheltenham Road af.

Ook werd samen met enkele raadsleden overlegd of en hoe Tesco kon worden tegengehouden. Maar het Ruimtelijke Ordening Beleid blijkt vooral grote ondernemers in de kaart te spelen en biedt bewoners erg weinig mogelijkheden om invloed uit te oefenen op hun eigen woongebied. De campagne tegen Tesco werd daarom ook gebruikt om dit aspect te bekritiseren.

Terwijl een deel van de campagnevoerders saaie politieke documenten doorworstelde en keurig met de raadsleden overlegde, kreeg het deel dat de bouwplaats bezette te maken met een aggressieve en handtastelijke groep van ‘beveiligers’ van Tesco (*). Gedurende 2010 en 2011 waren er verscheidene demonstraties, picketlines en bezettingsakties en werd geprobeerd invloed uit te oefenen via gemeenteraad en inspraakprocedures. Ook werd campagne gevoerd om de lokale middenstand te steunen. Benadrukt werd dat er genoeg alternatieven zijn in de wijk om boodschappen te doen en dat een Tesco niet nodig is.
De pro-Tesco beslissing van B&W van Bristol in december 2010 was geen reden om te stoppen met campagne voeren, integendeel.

Andere anti-Tesco campagnes

Overal in de UK verzetten bewoners en ondernemers zich tegen pogingen van Tesco om voet aan de grond te krijgen in hun gemeenschap. Men heeft geen behoefte aan (grote) supermarkten en steunt de kleine winkeliers tegen de concurrentiekracht van de multinational. Er zijn talloze meldingen dat het concern gebruik maakt van chantage, corruptie en een aggresieve benadering om zijn zin door te drijven.

Op de website ‘Tescopoly’ is een lijst te vinden van tientallen gemeenten die zich verzetten of hebben verzet tegen Tesco en sommige andere supers en ook een handige interactieve kaart.

Een recente campagne was die van bewoners en ondernemers in Sheringham (North Norfolk) die 14 jaar lang een Tesco-vestiging wisten tegen te houden. In oktober vorig jaar verloren ze uiteindelijk hun zaak (zie: “Tesco store triumph in Norfolk means every little bit hurts for campaigners,” Guardian 14 oktober 2010

Noot:
(*) Dit alles staat in scherp contrast met de PR van Tesco als zou het bedrijf zich sterk verbonden voelen met de lokale gemeenschappen.

Bronnen:
– “The solidarity of Bristol’s Stokes Croft community,” Guardian, 25 april 2011
– “The Battle of #StokesCroft – An on-the-fly account of the Tescos riots by a bemused and concerned resident caught in the crossfire,” 28 april 2011.
– “New Bristol News Sheet: 1831 Issue 01 May 2011,” Bristol Anarchist Federation.
– “No Tesco in Stokes Croft – The campaign so far – 15 Tescos is enough!“.
– “Boycott Tesco – working towards a sustainable future where people come first“‘.
– “Bristol burns once more as Tesco riots return to streets of Stokes Croft,” Independent, 30 april 2011.
– “Bristol City council must support the community and reject Tesco,” Guardian, 22 april 2011.
– “The battle of Stokes Croft. Bailiffs v anti-Tesco campaigners,” This Is Bristol, 16 maart 2010.
Peoples Republic of Stokes Croft en hier.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=444)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.