(aanvulling) 26 mrt, KRO Reporter ‘Pact van de Stilte’ (slavernij Spaanse groenteteelt en tekortschietende duurzaamheid Nederlandse supers)

(26 maart 2011) Ondanks dat de Nederlandse supermarkten duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, is niet alles wat daar wordt verkocht op een menswaardige manier geproduceerd. De documentaire ‘Pact van de Stilte’ die KRO’s Reporter vanvond uitzendt gaat over de schaduwkant in de voorziening van onze groentes. Met een herhaling op 27 maart van 3:55 – 4:30 uur op Ned. 2. En de reactie van het CBL in KRO’s Brandpunt op zondag 27 maart tussen 22:15 en 23 uur)

Zaterdagavond 26 maart  zendt KRO’s Reporter een documentaire uit over de duizenden illegalen die in zuidoost Spanje werken in de groentekassen, onder erbarmelijke omstandigheden en voor heel weinig loon. Vanuit die streek worden de Nederlandse supers en consumenten voorzien van goedkoop groente (en fruit). Zondag 26 maart 2011 om 22:35 uur op Ned. 2.

De Nederlandse supermarkten zijn op de hoogte van hoe de arbeiders daar worden behandeld en ze zeggen niet te kunnen garanderen dat de Spaanse groenten die ze verkopen, duurzaam zijn geteeld. Ondanks dat beloven ze naar duurzaamheid te streven. Ze hebben daartoe de zogenoemde BSCI-gedragscode ondertekend waarin eisen staan over arbeidsomstandigheden bij leveranciers. Maar de BSCI (Business Social Compliance Initiative, Brussel) ziet niet toe op de naleving ervan in de Spaanse groentekassen, want ze beschouwen Spanje niet als een ‘risicoland’ hoewel ze op de hoogte is van de situatie daar.

De (vooral) Afrikaanse immigranten hebben geen verblijfsvergunning en ze leven in krotten in de streek rond Almeria, tussen uit plastic opgetrokken groetenkassen. En ze worden door de telers uitgebuit (slechte artbeidsomstandigheden, geen contracten, willekeur, minder dan het minimumloon).

Commentaar van de voorzitter van Anti- Slavery Internatonal (London): “Tweehonderd jaar geleden gebruikte men een zweep om slaven onder controle te houden, tegenwoordig is het de immigratiewet.” De BSCI-directeur dringt naar eigen zeggen al geruime tijd aan bij de Europese Commissie en de Spaanse regering om de misstanden aan te pakken. Ook dringt de BSCI volgens hem aan bij de leden (ondermeer de Nederlandse supermarkten) om druk uit te oefenen op de Spaanse autoriteiten. De lokale vakbond SOC eist een rol op bij de controle op de arbeidsomstandigheden in de groentekassen. Volgens het SOC staan politieke en economische belangen een efficiënte aanpak tot nu toe in de weg. “Als de supermarkten hun consumenten willen presenteren dat hun producten duurzaam zijn, dan moeten ze zelf beginnen met het garanderen van eerlijke, stabiele prijzen aan de telers.”

Een persbericht en een trailer is hier te vinden.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=410)

Een gedachte over “(aanvulling) 26 mrt, KRO Reporter ‘Pact van de Stilte’ (slavernij Spaanse groenteteelt en tekortschietende duurzaamheid Nederlandse supers)

  1. jose 2011-03-31 20:28
    Gisteren hoorde ik dat in Marokko vele buitenlandse bedrijven,Frans,Spaans en Nederlands,daar tuinbouwbedrijven hebben die het personeel schandalig behandelen. Tegen alle regels in moeten zij werken,pesticides spuiten zonder bescherming en op stelten lopen om de tomaten te plukken. Producten gaan ook naar Albert Heijn. Ook zou er in Marokko en Turkije veel kinderarbeid plaats vinden,in Turkije met name onder de arme bevolking die maanden onder weg zijn om allerlei oogsten te plukken,bekend zijn de hazelnoten voor de hazelnootpasta.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.