12 mrt 22.25 uur: ZEMBLA ‘Moord op de honingbij’ (bedreiging voedselvoorziening; belangen industrie)

Op 12 maart ‘s avonds om 22.35 uur is er een Zembla-uitzending over de massale bijensterfte in Europa (met name in Nederland). Dat is een grote bedreiging voor onze voedselvoorziening. Het gaat over de meningsverschillen tussen wetenschappers over de oorzaak van de sterfte (gif of mijt) en over de belangen van de industrie (verkoop van landbouwgif is lucratief) en de politiek.

UIt deze Zembla-documentaire blijkt dat de bijensterfte in Europa en met name in Nederland heel groot is. Bijen zijn van wezenlijk belang voor de bestuiving van veel voedselgewassen. Een massale sterfte van bijen bedeigt onze voedselvoorziening !

Wetenschappers zijn het er niet over eens waardoor de sterfte optreedt. Imkers en een deel van de wetenschappers uit de hele wereld zien landbouwgif als de belangrijkste oorzaak van de sterfte. De producenten van dit middel – gesteund door de Wageningen Universiteit en Research-centre (WUR) – ontkennen echter ieder causaal verband.

Zembla onderzoekt de grote economische belangen die hier een rol spelen en die een gevoelig onderwerp vormen op de Haagse politieke agenda.

De ZEMBLA-aflevering ‘Moord op de honingbij’ wordt uitgezonden op zaterdag 12 maart a.s. om 22.35 uur bij de VARA op Nederland 2.

Zie ook: “Universiteit Wageningen niet onafhankelijk in beoordeling bijensterfte”
Bron: Zembla

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=409)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *