18,19,20 maart: Food Film Festival (en andere activiteiten rond voedselproductie en -consumptie)

(8 maart 2011) Op 18, 19 en 20 maart is er in Amsterdam een festival met 20 inspirerende voedsel-films (en vele andere evenementen), georganiseerd door de Youth Food Movement.

De Youth Food Movement (YFM), een jongerenbeweging gebaseerd op de principes van ‘Slow Food’, organiseert op 18 tm 20 maart een festival met films en ander voedsel-activiteiten.

“Het Food Film Festival is een driedaags festival over alles wat met eten te maken heeft: eten in de breedste zin van het woord. Er is ontzettend veel over voedsel te vertellen en tegelijkertijd vertelt hoe en wat we eten ontzettend veel over ons. Eten is cultuur, eten is identiteit.

Tegelijkertijd kan in de productie van voedsel zowel de oorzaak als de oplossing van een groot aantal mondiale problemen worden gezocht. De industriële massaproductie van voedsel zorgt voor milieuvervuiling, problemen met dierenwelzijn, en is verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde CO2-uitstoot. Gesubsidieerde voedselproductie in de westerse wereld zorgt voor oneerlijke concurrentie op de wereldmarkt. Armoede, honger, vervuiling, vervreemding en ruzie, kunnen met een beter voedselsysteem worden omgezet in gelijkheid, gezondheid, een schoon milieu en in betrokkenheid en vriendschap,” aldus de YFM.

Er zijn zo’n 20 films over voedselproblematiek en de waarde van eten in de maatschappij geprogrammeerd. Zoals de film ‘Taste the Waste’ die gaat over de vele tonnen nog uitstekend (supermarkt)voedsel die jaarlijks worden weggegooid. Het geeft een “ontluisterend beeld van de effecten van winstmaximalisatie, een verstoord beeld over eten, en houdbaarheidsparanoia op het weggooien van eten waar niets mis mee is.” Of de docu ‘Bananas!’ over de inspanningen van een letselschadeadvocaat die een groep Nicaraguaanse landarbeiders vertegenwoordigt in hun rechtszaak tegen de grote Amerikaanse fruitproducent Dole Food Company omdat ze hebben blootgestaan aan gevaarlijke pesticiden. En de docu ‘Black Gold’ over de favouriete drank koffie. Vele koffieboeren, -plukkers en -sorteerders blijven straatarm ondanks de vele miljarden dollars aan winst die de grote koffieconcerns jaarlijks opstrijken.

Andere activiteiten tijdens het festival zijn een debat over de toekomst van onze vleesproductie, een filmquiz, de vertoning van de (G)advertentie in samenwerking met Foodlog, een college over de Keuringsdienst van Waarde en de Slag om Brussel, en een exclusieve key-note van Vandana Shiva. Verder zijn er diverse workshops, zoals worstenmaken, wijnproeven en de Arabische keuken. Op vrijdag- en zaterdagavond wordt er gedanst op funky foodtunes.

* Waar: Studio K, Timorplein 62, Amsterdam.
* Kaarten zijn per 17 maart verkrijgbaar aan de kassa van Studio K
* Website
* Programma
* Lijst films

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=407)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.