5 maart: lezingenserie ‘Weet wat je eet!’ (Denk globaal, doe lokaal)

(27 februari 2011) Op 5 maart worden er in Amsterdam een viertal lezingen en discussies gehouden over eten en onze voedselvoorziening. Deze dag is door het initiatief ‘7 days of Inspiration’ uitgeroepen tot Dag van de Voeding. Het motto is “Denk globaal, doe lokaal”. Het gaat over voedselvoorkeuren van kinderen, over stadslandbouw, voedselcooperaties en transition towns, over stijgende voedselprijzen, voedselmonopolisering, het opraken van de natuurlijke hulpbronnen en voedselcrisis en over wat wij zelf kunnen doen voor een gezonde, milieuvriendelijke en rechtvaardige voedselvoorziening.

Het 7 Days of Inspiration-gebeuren omvat  90 initiatieven in 15 Nederlandse steden in 7 dagen. Het is “een upgrade van een land in zeven dagen tijd, van 28 februari tot 6 maart 2011, met een afsluitend feest op de 7e dag. We laten zien wat je kunt bereiken zonder geld; en juist mét gebruik van sociale overwaarde!”
De 6e dag is de Dag van de Voeding. Hieronder het programma, overgenomen van de website van Aseed

5 maart 2011: Weet wat je eet! – Naar een gezonde, milieuvriendelijke en rechtvaardige voedselvoorziening
Middag met 4 lezingen over eten & voedselvoorziening

Op 5 maart 2011 draait alles om eten. 7 days of Inspiration heeft deze dag uitgeroepen tot Dag van de Voeding. Amsterdam doet mee, onder andere met lezingen en discussies over eten en onze voedselvoorziening. `Think global, act localʼ is het motto. Verschillende sprekers belichten het onderwerp vanuit diverse hoeken en schakelen van klein naar groot. Hoe krijg je kinderen aan de groente? Waarom stadslandbouw? Wat gebeurt er bij VokoMokum en Transition Town de Pijp? Wat hebben deze projecten te maken met stijgende voedselprijzen op de wereldmarkt en voedselmonopolisering? Raken de natuurlijke hulpbronnen op? Wanneer en hoe zal de voedselcrisis toeslaan? Is er morgen nog wat te eten? En – last but not least – welke bijdrage kunnen wij zelf leveren aan een gezonde, milieuvriendelijke en rechtvaardige voedselvoorziening?

Datum: Zaterdag 5 maart 2011 – 13.00 – 17.30
Plaats: Plantagedok – Plantage Doklaan 8 – 1018 CM Amsterdam

Programma:
13.00 opening
13.15 – 14.15 Laura Emmelkamp: Keet Smakelijk: Spoedcursus gezond eten met kinderen
14.15 – 15.15 Tjerk Dalhuisen: De onrechtvaardige en onduurzame sojaketen
15.15 – 15.30 pauze
15.30 – 16.30 Guus Geurts: Antwoorden op de voedsel-, klimaat- en energiecrisis
16.30 – 17.30 Meike Vierstra: Inspirerende initiatieven op het gebied van lokale en regionale voedselvoorziening

Toegang: gratis.
Reserveren: is niet mogelijk.
Contactgegevens: hieronder

SPREKERS & LEZINGEN

1/  Keet Smakelijk: spoedcursus gezond eten met kinderen (13:15 uur)
Doe mee met de quiz van Keet Smakelijk en leer hoe je kinderen (en de rest van de familie) op een leuke manier aan de groente krijgt! Spoedcursus lekker, gezond en gevarieerd eten met kinderen. Met handige tips en trucs, o.a. over Portiegrootte, Omega-3, Lus ik nie… Zout, Suiker, Vezels, Variatie, Schoollunches en nog veel meer……. Met name interessant en nuttig voor ouders van opgroeiende kinderen. En verder voor iedereen die geïnteresseerd is in eten & gezondheid.
Door: Laura Emmelkamp (Keet Smakelijk) 06 – 47770696 / info AT keetsmakelijk.nl

2/ De onrechtvaardige en onduurzame sojaketen (14:15 uur)
De wereldwijde voedselvoorziening wordt in toenemende mate georganiseerd door steeds groter wordende multinationals. In onze voedselketen worden de sectoren zaadgoed, verwerking en distributie gedomineerd door een handvol van deze gigabedrijven waaronder Monsanto (genetisch gemanipuleerde zaden en landbouwgif), Cargill (verwerking en bulktransport), Unilever (verwerkte producten), Ahold (supermarktketens als Albert Heijn). Boeren aan de ene kant en consumenten aan de andere kant zijn dus in toenemende mate afhankelijk van deze multinationals. Bij gebrek aan overheidsregulering proberen deze bedrijven de consumenten steeds meer te overtuigen dat ze ʻduurzaamʼ bezig zijn. In deze workshop wordt behandeld dat deze marktgerichte oplossingen in ieder geval binnen de sojaketen vooral een poging tot ʻgreen washingʼ zijn. Er zal hierbij aandacht worden besteed aan de Round Table on Responsible soy, waarbinnen vrijwillige afspraken worden gemaakt tussen het multinationale bedrijfsleven en enkele maatschappelijke organisaties, om zo bindende overheidsregelgeving en meer marktregulering te voorkomen.
Door: Tjerk Dalhuisen (A Seed Europe) 06-14699126 / tjerkd AT gmail.com

3/ Antwoorden op de voedsel-, klimaat- en energiecrisis (15:30 uur)
In deze workshop wordt ingegaan op de samenhang tussen de voedsel-, klimaat- en energiecrisis. Ondanks dat de vrije markttheorie niet werkt in de landbouw, is er wel sprake van toenemende vrijhandel binnen het Europese landbouwbeleid en de WTO. Boeren in Noord en Zuid zijn hiervan het slachtoffer, omdat ze geen kostendekkende prijzen voor hun producten op hun eigen markt kunnen behalen. Daarbij gaan op een vrije wereldmarkt de steeds schaarser wordende natuurlijke hulpbronnen naar de hoogste bieder ten koste van de voedselzekerheid en bestaanszekerheid van kleine boeren en inheemse volkeren. Er wordt een alternatief geschetst gebaseerd op voedselsoevereiniteit en regionalisering, waardoor continenten als de EU veel meer zelfvoorzienend worden, en waarmee tevens de bijdrage van de landbouwsector aan klimaatverandering en afhankelijkheid van olie sterk verminderd kan worden. Ook komen strategieën en samenwerking tussen boeren en maatschappelijke organisaties aan de orde.
Door: Guus Geurts (Swadeshi – Bureau voor Andersglobalisering) 06-43979849 guusgeurts AT yahoo.com

4/ Inspirerende initiatieven op gebied van lokale en regionale voedselvoorziening (16:30 uur)
Elke dag consumeren we voedsel en elke dag dragen we daarmee bij aan de wijze waarop onze voedselvoorziening wordt georganiseerd. Maar sluit de voedselvoorziening wel aan bij de wereld zoals we die graag zouden zien? In deze workshop bespreken we verschillende lokale voedselinitiatieven en hoe je daarmee zelf kunt bijdragen aan een betere voedselvoorziening. We gaan het onder andere hebben over direct inkopen bij de boer, boerenmarkten, stadslandbouw en door de gemeenschap gesteunde landbouw (community supported agriculture). Maak kennis met verschillende voedselprojecten in Amsterdam, zoals Farming the City, VokoMokum en Transition Town de Pijp.
Door: Meike Vierstra (A SEED Europe) 020-668236 / meike AT aseed.net

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=402)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.