Berlijn 22 januari: 22.000 demonstranten voor een duurzaam en rechtvaardig landbouwbeleid

(23 januari 2011)(update 180124) Op 22 januari demonstreerden ruim 20.000 boeren en burgers tegen industriële agro-bedrijven, gentechnologie in de landbouw en tegen het dumpen van goedkope Europese landbouwproducten in ontwikkelingslanden. Meer akties volgen, aldus de organisatoren. 

(door Rob Bleijerveld)

Op 22 januari demonstreerden ruim 20.000 boeren, imkers, telers, natuur- en milieubeschermers, gentechtegenstanders, tegenstanders van varkensmesterijen, consumenten en vele anderen tegen industriële agro-bedrijven. Het protest was verder gericht tegen gentechnologie in de landbouw en levensmiddelenimport, en tegen het dumpen van goedkope (want gesubsidieerde) Europese landbouwproducten en levensmiddelen in ontwikkelingslanden [1][2].

Het protest is gebaseerd op een algemeen verzet tegen het landbouw- en levensmiddelenbeleid van de Duitse regering en de EU. Volgens de voorzitter Weiger van de organisatie voor natuur- en milieubescherming, BUND, is deze Berlijnse demonstratie slechts het begin van een hele serie van akties. Weiger: “De Bondsregering moet eindelijk eens begrijpen, dat zij door zich te blijven verzetten tegen een duurzame en rechtvaardige landbouwhervorming in Europa bij elk levensmiddelschandaal weer hevig uit balans zal raken.” Voorzitter Heubuch van de Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft zei dat de landbouwfabrieken niet meer met belastinggeld moeten worden gesubsidieerd en dat ze moeten worden verboden. Heubuch: Onze toekomst moet er een zijn van een dier-rechtvaardige behandeling, van veevoer dat lokaal wordt geteeld en van lokaal en gentech-vrij geproduceerd eiwitrijk voedsel.”

Veel bijval kreeg de voorzitter van de internationale milieuorganisatie Friends of the Earth, de Nigeriaan Bassey voor zijn uitleg over de verwoestende uitwerking van het Europese landbouwbeleid voor de ontwikkelingslanden. Hij gaf aan dat er dringend behoefte is aan een globaal burgerprotest tegen gentechnologie, landbouwfabrieken en dump-praktijken om te komen tot voedselzekerheid overal ter wereld [3].

Tijdens de slotmanifestatie bij de Brandenburger Tor eisten de demonstranten ook dat de Duitse regering en de EU consequenties trekken uit het dioxineschandaal en de vele andere schandalen met levensmiddelen.

De direkte aanleiding voor het protest was een conferentie van Europese landbouwministers in Berlijn, georganiseerd in het kader van de Grüne Woche (de grootste internationale voedselbeurs). De onrust over en de schade door het recente dioxineschandaal speelde ook een rol bij de grote opkomst van demonstranten, maar was niet doorslaggevend zoals in veel berichten in de media wordt verondersteld [4].

Meer lezen:
– “Wir haben es satt!,” Rudolf Bühler-log plus reacties, 19 januari 2011
– “”Wir haben es satt!” – Bauernproteste in Berlin,” MDR, 22 januari 2011. [deze pagina is nu niet meer online beschikbaar. Weblink was: https://www.mdr.de/nachrichten/8138092.html]
ARD dossier Agrardemo100 met veel achtergrondinformatie oa. over het dioxine-schandaal [nu met nieuwe weblink].

Foto’s en video:
– Video ¨Großdemonstration für eine tiergerechte und klimaschonende Landwirtschaft in Berlin,¨ ARD 22 jan 2011 (13 min).
– “Berlin:-Demonstration-gegen-Agrarpolitik,” ZDF, 22 januari 2011. [deze pagina is nu niet meer online beschikbaar. Weblink was: https://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/1240396/Berlin-Demonstration-gegen-Agrarpolitik#/beitrag/video/1240396/Berlin:-Demonstration-gegen-Agrarpolitik]
– “Wir haben es satt”-fotopagina [deze pagina is nu niet meer online beschikbaar. Weblink was: https://www.wir-haben-es-satt.de/start/presse/pressefotos/]
“Wir haben es satt”- flickr [foto-album van Jakob Huber 22 jan 2011]

Noten:
[1] Het motto van de demonstratie was “We zijn het zat – Nee tegen gentechnologie, dierfabrieken en de dump-exporten”(“Wir haben es satt! Nein zu Gentechnik, Tierfabriken und Dumpingexporten”) en het gaat uit van een coalitie van zo’n 120 organisaties van uiteenlopende aard. [De oorsponkelijke  lijst van ondersteuners is niet meer online te vinden]. En de website van de coalitie hier.
[2] De website Innofood heeft zich blijkbaar niet goed weten te informeren. In het artikel “”Demonstratie boeren in Berlijn: ‘Wij zijn het zat'” is sprake van “meer dan 50 boeren en boerinnen” die met tractoren in Berlijn protesteerden….
[3] “Pressbericht: Demo “Wir haben es satt”: 22.000 fordern eine ökologisch bäuerliche Landwirtschaft – Breites Bündnis fordert Wende in der Landwirtschaftspolitik,” 22 januari 2011.
[4] Zoals de titels van artikelen in de Volkskrant en het Brabants Dagblad doet vermoeden. (“Duizenden betogen in Berlijn vanwege dioxine”). Het verzet tegen het landbouwbeleid is echter al langere tijd groeiend en zeer actief, bijvoorbeeld onder de melkveehouders en onder tegenstanders tegen de (gigantisch grote) varkensmesterijen.

Bronnen:
– “Berlin: Zehntausende protestieren gegen Agrarfabriken,” Der Focus, 22 januari 2011.
– “Demonstratie boeren in Berlijn: ‘Wij zijn het zat’,” Innofood, 23 januari 2011. (Dit artikel is nu niet meer online te vinden. Weblink was: http://www.innofood.org/nl/nieuws/2517/demonstratie-boeren-in-berlijn-wij-zijn-het-zat.html).
– “Pressbericht: Demo “Wir haben es satt”: 22.000 fordern eine ökologisch bäuerliche Landwirtschaft – Breites Bündnis fordert Wende in der Landwirtschaftspolitik,” 22 januari 2011.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=387)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.