28 november, 23 uur, NL 2: “VPRO Trendspotting: Slow Food”

(28 november 2010) Documentaire over de Slow Food beweging en diens tweejaarlijkse culinaire beurs, met interviews (oa. Vandana Shiva) en aandacht voor  lokaal producerende boeren en ambachtslieden in Limburg.

Slow Food is een letterlijke reactie op Fast Food. Oprichter Carlo Petrini startte in 1986 een protestcampagne tegen de vestiging van een fastfood keten in het centrum van Rome. Een protest ook tégen de ‘macdonaldisering’ van de samenleving (slechte kwaliteit, bedrog en standaardisering) en vóór smaakopvoeding van het publiek. Pertini zette daarna de Slow Food beweging op, een internationale beweging met de kernwaarden ‘lekker, puur en eerlijk’.

Slow Food zet zich nu niet meer alleen in voor bewust eten, maar ook voor bewuste voedselproductie. Naast het genieten van eten, gaat het ook over het ontwikkelen van een bewuste en verantwoordelijke houding tegenover voedsel. In toenemende mate is de Slow Food Beweging een politieke en economische beweging waarin de wereldwijde voedselproblematiek een vast agendapunt dat wordt uitgedragen op internationale bijeenkomsten.

Tijdens de tweejaarlijkse Salone del Gusto in Turijn, een culinaire beurs van de Slow Food Beweging, ontmoet presentator Marike Jager oprichter Carlo Petrini, de Chileense econoom Manfred Max-Neef die de werkelijke menselijke behoeften in kaart heeft gebracht, de Amerikaanse investeerder Woody Tasch die in navolging van Slow Food het begrip Slow Money heeft geïntroduceerd en de Indiase milieuactiviste Vandana Shiva die al jaren strijd tegen de globalisering.

Verder besteed de documentaire aandacht aan lokaal producerende boeren en ambachtslieden, waaronder de appel- en perenstroopmakers in Limburg. “Want waarom zou je het van ver halen als het lokaal geproduceerd kan worden?”

Wanneer en waar: zondag 28 november 2010 op Ned. 2 vanaf 23.00 uur

Bron: “VPRO Trendspotting: Slow Food

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=381)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *