Protest tegen ontslag Lidl-personeel voor meenemen van onverkoopbare pizza’s

(6 november 2010) Vijf medewerksters van een Lidl-filiaal in het Belgische Libramont kregen deze week hun ontslag aangezegd voor het naar huis meenemen een paar pizza’s die door een defect van de koelinstallatie onverkoopbaar waren. Na een protestaktie en met de steun van een vakbond werd het ontslag van twee van de vijf ingetrokken.

Vijf Lidl-medewerkers van een filiaal in het Belgische Libramont kregen deze week hun ontslag aangezegd voor het naar huis meenemen een paar pizza’s die door een defect van de koelinstallatie onverkoopbaar waren. De levensmiddelen hadden eigenlijk de volgende dag per container naar een destructie-afdeling moeten worden afgevoerd.

Het voorval had afgelopen augustus plaats en de pizza’s werden door de assistent-bedrijfsleidster – een van de ontslagenen – aangeboden aan de rest. Het zou om ontslag op “ernstige fouten” gaan (‘licenciement pour faute grave’).

Demonstratie

Eergisteren, 4 november, hielden drie van de vijf ex-personeelsleden voor de ingang van het filiaal een demonstratie tegen hun ontslag. Ze werden daarbij gesteund door talrijke consumenten uit het stadje die het niet eens zijn met de beslissing van de Lidl-directie. De aktie zorgde ervoor dat de winkel gedurende twee uur gesloten was.

Gisteren was er een ontmoeting tussen vakbondsvertegenwoordigers en afgevaardigden van de directie. De inzet van de vakbonden was om hen weer aan het werk te krijgen, maar de leiding leek in eerste instantie niet van zins toe te geven. Het Belgische persagentschap Belga meldde gistermiddag dat het ontslag van twee van de vijf inmiddels weer is ingetrokken. Hoe het verder gaat met de andere drie is nog onbekend.

Soortgelijk geval

Begin oktober speelde een soortgelijk geval in een filiaal in Montegnée/Saint-Nicolas. De bedrijfsleider van die winkel had onverkoopbaar fruit aangeboden aan zijn personeel. Het ging om 3 sinaasappels, 2 peren en 1 mango die eigenlijk weggegooid hadden moeten worden.

Volgens vertegenwoordiger Romuald Geury van de christelijke bond CNE weigerde de leiding in eerste instantie te erkennen dat ontslag op “zware fouten” een te zware sanktie is voor zoiets. Ondertussen werd er door een twintigtal personeelsleden gedemonstreerd voor de vestiging tegen het ontslag.

Op 4 oktober werd bekend dat Lidl-directie de melding van “ernstige fouten” jegens de bedrijfsleider in zou trekken. Volgens Geury is er een akkoord gesloten over het vertrek van de man onder andere voorwaarden.

Bronnen:
– “Manifestation chez Lidl après 5 licenciements,” L’Avenir, 5 november 2010.
– “Cinq licenciements au Lidl pour des pizzas,” L’Avenir,4 november 2010.
– “Deux licenciements requalifiés au Lidl de Libramont,” La Libre, 5 november 2010.
– “Ontslagen Lidl voor meenemen pizza,” Nu Zakelijk 4 november 2010.
– “Lidl de Montegnée: le gérant licencié ‘pour avoir offert des fruits
invendus à son personnel’
,” L’Avenir, 4 oktober 2010.

– “Lidl Montegnée – ‘notie van zware fout ingetrokken’,” 4 oktober 2010

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=373)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *