EKO-tellingen 2010: supermarkten verkopen meer biologische en fairtrade producten

(5 november 2010) Uit onderzoek van Milieudefensie en Solidaridad blijkt dat het aanbod van biologische en fairtrade producten in supermarktfilialen hoger is dan vorig jaar.

Dit jaar werd door ruim 200 vrijwilligers geteld in 608 supermarktfilialen (15% van het totaal). Met de jaarlijkse EKO-tellingen worden de trends gemeten en kunnen uitspraken worden gedaan over de inspanningen van de supermarkten op dit gebied.

Biologisch

Plus staat bovenaan met gemiddeld 210 biologische producten per filiaal. Jumbo staat op de 2e plaats met 200 producten en Coop is nummer drie. De Albert Heijn-filialen verkopen gemiddeld 156 biologische producten, maar de AH to go-filialen eindigen helemaal onderaan de ranglijst met een gemiddelde van 2 biologische artikelen, evenveel als bij de Aldi.

Fair Trade

Jumbo staat hier bovenaan met een aanbod van gemiddeld 69 producten per filiaal. Plus is tweede en Albert Heijn derde.

Awards

De ‘EKO-Award 2010’ gaat naar een Plus-filiaal in Amersfoort (ruim 1000 biologische producten) en de ‘Fair Trade-Award 2010’ gaat naar een Jumbo-filiaal in Groningen (bijna 500 fairtrade-producten).

Met de tellingen stimuleren Milieudefensie en Solidaridad de supermarkten om het aanbod van biologische en verantwoorde producten te vergroten.

Overzicht van de belangrijkste resultaten.
Resultaten van de EKO-tellingen 2010
.

Bronnen:
– “Supermarkten verkopen meer ‘bio’ en fairtrade,” 4 november 2010
– “EKO-tellingen 2010: Grootste aanbod in dertien jaar,” november 2010.
– “‘Verantwoord’ aanbod supermarkten in de lift,” 4 november 2010.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=372)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *