Pensioenfonds mediasector stopt beleggingen in Wal-mart wegens structurele anti-vakbondshouding

(28 oktober 2010) Het Pensioenfonds PNO Media heeft supermarktconcern Wal-Mart op haar uitsluitingslijst gezet omdat het bedrijf doorgaat met het schenden van arbeidsrechten. PNO Media probeerde al sinds juli 2008 – tevergeefs – de voortdurende schending van arbeidsrechten door het Amerikaanse grootwarenhuis aan te kaarten. Maar de Wal-Martleiding weigerde dit punt op de agenda van de aandeelhoudersvergadering zetten.

Op 20 oktober liet het pensioenfonds weten dat Wal-Mart structureel niet bereid blijkt de dialoog over het onderwerp aan te gaan. Uitspraken van rechtbanken in de VS wijzen op een structurele anti-vakbondshouding van Wal-Mart (zie ook bij ‘Meer lezen’).

Het beleid van het mediafonds gaat sinds 2009 uit van sociaal verantwoord beleggen (SRI) en is gebaseerd op dialoog en op stemmen op aandeelhoudersvergaderingen. Op andere vlakken was er tot nu toe wel met Wal-Mart te praten, zoals de aanscherping van beleid om de CO2-uitstoot te verminderen.

Uitsluiting zoals nu met Wal-Mart is uiterste beleidsmaatregel. Eerder zette het fonds negentien bedrijven op die lijst die betrokken zijn bij de wapen productie (nucleaire, biologische en chemische wapens; anti-personeelsmijnen en clustermunitie). Maar ook negen bedrijven die betrokken zijn bij de verwerking en handel in bont.

PNO Media is sinds 1947 actief in de Nederlandse mediabranche. Het heeft een een belegd vermogen van ongeveer drie miljard euro en staat op de 30e plaats staat van de 700 pensioenfondsen in Nederland.

Bronnen:
– “PNO Media desinvesteert in Wal-Mart vanwege arbeidsrechten,” door Leen Preesman, IPE, 26 oktober 2010.
– “PNO Media plaatst Wal-Mart op uitsluitingslijst,” PNO Media, 20 oktober 2010.

Meer lezen:
– Wal-Mart Watch – Battle Mart.
– “Massarechtzaak tegen Wal-Mart wegens genderdiscriminatie kan uitlopen op miljardenstrop,” Supermacht, 3 mei 2010.
– “Banken en pensioenfondsen profiteren van gedwongen arbeid via aandelen Wal-Mart,” Supermacht, 14 juni 2007.
– “Supermarktketen Wal-Mart is grootste union buster,” Supermacht, 5 mei 2007.
– “PNO media overhandigt eerste jaarverslag verantwoord beleggen aan Zembla,” maart 2007.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=370)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *