ARD tv, 24 okt (13:15 u): “Broeden voor de wereldmarkt”

(24 oktober 2010) Op 24 oktober om 13:15 uur toont de Duitse televisie een documentaire over een grote kippenfokkerij die jaarlijks miljoenen legkippen produceert en over de hele wereld verscheept. Het is een programma in het kader van het ARD-weekthema “Essen ist Leben”, dat van 23 tot en met 29 oktober loopt.

Elk derde ei dat dagelijks op tafel komt, waar ook ter wereld, is afkomstig van kippen die op een fokkerij in Nedersachsen zijn groot gebracht. Lohmann Tierzucht GmbH uit Cuxhaven, is een van de wereldmarktleiders op het gebied van ontwikkeling en productie van legkippen. Jaarlijks worden zijn kippen wereldwijd verscheept om dan dagelijks een ei te leggen, gedurende 14 maanden, en daarna zit het er op voor de kip… (de manlijke kuikens, die niet verhandelbaar zijn, vinden meteen na hun geboorte al een einde.)

In haar reportage laat Anke Hunold hoe die ontwikkeling van Lohmann-kippen in zijn werk gaat. En hoe er “maatwerk” wordt geleverd: van de ‘sociale’ kip voor de Duitse uitlooprennen tot en met de ‘robuuste’ broedkippen voor de kleine kiphokken in Afrika. In sommige landen is Lohmann marktleider. Ook komt de verdringing van de inheemse pluimveerassen door de Noord-Duitse turbokippen aan de orde en welke gevolgen in Zuid-Afrika dat heeft.

Tijdens de themaweek worden er talrijke programma’s uitgezonden over het thema “voeding en honger”. Onder andere over de vele levensmiddelen die bij het afval belanden, over de milieugevolgen van supermarktvoedsel dat van ver wordt aangevoerd, over industriële vleesverwerking, over de vraag wat goede voeding is, en over eerlijke handel, duurzaamheid en ecologische landbouw.

ARD-themaweek “Essen ist Leben“, aflevering “Brüten für den Weltmarkt, Das Hühnerimperium an der Nordsee“. Docu van Anke Hunold, gemaakt voor de NRD (duur: 30 minuten).

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=366)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.