Veroordeling managers AH to Go wegens discriminatie; ook exploitant treft blaam

(12 oktober 2010) Drie vestigingsmanagers van stationswinkels van AH to Go en een medewerker personeelszaken van stationswinkel-exploitant Servex zijn maandag 10 oktober door een rechter veroordeeld tot voorwaardelijke geldboetes wegens discriminatie. De rechter heeft daarbij benadrukt dat op de werkgever een zorgplicht rust bij het voorkomen van discriminatie.

De filiaalmanagers schreven in een interne mail met een vacatureoverzicht aan Servex: “Dringend! Geen Marokkanen!” De personeelsfunctionaris van Servex stuurde daarop geen Marokkaanse sollicitanten meer naar deze vestigingen. In de vestigingen waren eerder problemen geweest met Nederlanders van Marokkaanse afkomst die groepjes zouden hebben gevormd en daardoor hun werk minder goed deden.

De Commissie Gelijke Behandeling boog zich eerder over de zaak en stelde toen vast dat er niet alleen werd gediscrimineerd op ras, maar ook op leeftijd. Er werden namelijk ook medewerkers boven een bepaalde leeftijd geweigerd. De leeftijdsdiscriminatie speelde echter geen rol in de rechtszaak.

Volgens de rechtbank maakten de vier zich schuldig aan discriminatie door “onmiskenbaar aan te geven geen sollicitanten van Marokkaanse afkomst te willen krijgen en zo beperken zij die groep om een plek op de arbeidsmarkt te veroveren.” De rechter besloot tot een geheel voorwaardelijke boete – in tegenstelling tot de eis van de Officier van Justitie om een deel van de boete voorwaardelijk op te leggen – omdat niet alleen de managers, maar ook werkgever Servex blaam treft.

De verdachten kregen namelijk niet of nauwelijks steun vanuit de organisatie bij het leren omgaan met deze specifieke problematiek van het personeelsbeleid, terwijl ze vervolgens wel fors en kritisch zijn aangesproken op de wijze waarop zij met die problemen probeerden om te gaan.

Het Bureau Discriminatiezaken deed aangifte en kan zich vinden in de uitspraak, omdat die bijdraagt aan “een duidelijke norm dat discriminatie op de arbeidsmarkt onaanvaardbaar is.” Daarbij is ook van belang dat de rechter  belang toekent aan de zorgplicht die op de werkgever rust bij het voorkomen van discriminatie.

AH to Go is een zogenaamde ‘convenience format’ – een van de winkelformules van het Ahold concern – die wordt geëxploiteerd door Servex BV, een 100% dochteronderneming van de NS.

Bronnen:
– “Voorwaardelijke boete voor discriminatie AH to Go,” Trouw, 11 oktober 2010
– “Verdachten discriminatie-zaak AH to Go veroordeeld,” InfoThuis, 11 oktober 2010
– “Filiaalmanagers AH to go krijgen boete,” ProfNews, 12 oktober 2010.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=362)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.