Verslag van solidariteitsaktie (6 augustus, Amsterdam) met Amerikaanse tomatenplukkers

Image
revbilly-aholdhq
Rev. Billy van de Church of Life after Shopping gaat tekeer tegen Ahold foto Renate)

(9 augustus 2010) De beroemde Church of Stop Shopping hield op 6 augustus een dienst in het centrum van Amsterdam. Reverend Billy verkondigde op kenmerkende wijze het Woord vanaf Albert Heijn Plaza, pal achter het Paleis op de Dam, en ook pal voor het hoofdkwartier van Ahold (zie foto). Geïnspireerd door de strijd van Amerikaanse tomatenplukkers verkondigde hij een boodschap van hoop en verlossing van uitbuiting en de hebzucht van Ahold: “Stop Shopping” – en stop vooral met het kopen van de vruchten van regelrechte slavernij”.

Foto’s van de actie zijn hier te vinden.

(geschreven door Elly)

6 Augustus : verslag van solidariteitsaktie (Amsterdam) met tomatenplukkers in de VS

AMSTERDAM – QUINCY ( Massachussets, VS) 6 augustus – De beroemde  Church of Stop Shopping hield vandaag een dienst in het centrum van  Amsterdam. Reverend Billy verkondigde op kenmerkende wijze het Woord vanaf de overtreffende trap van de Albert Heijn Plaza, pal achter het Paleis op de Dam. Geïnspireerd door de strijd van Amerikaanse tomatenplukkers verkondigde hij een boodschap van hoop en verlossing van uitbuiting en de hebzucht van Albert Heijn.

Stop Shopping – en stop vooral met het kopen van de vruchten van  regelrechte slavernij. Klanten en toeristen reageerden verbouwereerd op het aanbod van spirituele verlichting tijdens de vrijdagmiddagspits.

Het protest in Amsterdam vond gelijktijdig plaats met een actie bij het Amerikaanse hoofdkwartier van het van oorsprong Nederlandse bedrijf Ahold. In de VS is een strijd losgebarsten tussen de Coalition of Immokalee Workers en de grote supermarkten. Net als in Europa misbruiken de grote supermarkten hun sleutelpositie in de markt om absolute bodemprijzen bij de boeren te bedingen. De boeren op hun beurt kunnen alleen overleven door hun kosten steeds verder te reduceren en landarbeiders zijn daarvan de dupe. Overal in de landbouw zijn voorbeelden te vinden van hongerlonen, schrijnende toestanden en zelfs regelrechte lijfeigenschap.

De tomatenplukkers zijn zich echter gaan organiseren en hebben zich aangesloten bij de Coalition of Immokalee Workers (CIW). Hun tactiek is om de hele keten in beeld te brengen, en ze richten zich rechtstreeks tot de almachtige supermarktketens.

Hun eis is simpel: ‘one penny a pound’: als de supers één penny per pond tomaten méér betalen, zou dat al een verdubbeling van de inkomens van de plukkers betekenen. Verschillende supermarktketens zijn inmiddels gezwicht voor de druk en betalen van nu af aan een iets eerlijkere inkoopprijs voor de tomaten.

Ahold – de multinational die eigenaar is van niet alleen Albert Heijn maar ook een aantal belangrijke supermarktketens in de VS, heeft dat tot nu toe geweigerd. Dat is de aanleiding van het protest bij de hoofdvestiging van Ahold in de VS in Quincy Massachussets. De Immokalee workers en sympathisanten brachten hun mobiele slavernijmuseum mee om de harde werkelijkheid achter de winsten van het Ahold bedrijf te tonen en hun eis kracht bij te zetten.

De thuisbasis van het Ahold concern bevindt zich echter in Amsterdam, aan de Piet Heinkade. Daar eindigde dan ook de luidruchtige processie van de Church of Stop Shopping dwars door Amsterdam. Na het antikapitalistisch gebed op de stoep van het internationale hoofdkantoor ontstak Reverend Billy – wiens voorouders uit Staphorst afkomstig zijn – in een vlammend betoog, vol van visioenen van de heilige kracht van een aarde zonder uitbuiting en de consumptie van eerlijke tomaten in de vorm van ketchup, tomatensoep, salades maar ook als pastasaus.

Na de donderpreek volgde de communie op de stoep en een oproep aan de Ahold werknemers om tot inkeer te komen. Ze lieten zich niet zien. Wel kwam een Ahold woordvoerder naar buiten om de documentatie en aanbevelingen van de kerkgangers in ontvangst te nemen. Hij verzekerde de aanwezigen dat Ahold de zaak ‘zeer ernstig’ nam. Hij voegde er zelfs aan toe dat de inkoop van de omstreden tomaten is opgeschort. Hij kon echter niet ontkennen dat dit vooral te maken had met het feit dat het volgende oogstseizoen nog niet is aangebroken, zoals een woordvoerster van de activisten opmerkte.

Daarna was de dienst was ten einde – Praise to the CIW – Imokkaluiah! – Amen!

* De initiatiefnemers van de aktie:
Het was een ad hoc samenwerking van onder meer: Rev. Billy en Savitri D van de Church of Stop Shopping; XminY; ASEED; OKIA ….

* Brieven overhandigd aan Ahold:
Enkele data over briefaanbiedingen aan Ahold (2008-2010
Brief Alliance for Fair Food aan Retail Industry (21 nov 2008 – Andriessen)
Brief CIW aan managers van Stop&Shop winkels in de VS (AH) (10 feb 2010)
Open Brief van 5 Nederlandse organisaties aan Ahold (5 juli 2010)

* Audio opnames van de aktie:
Introductie Rev. Billy op Food Plaza
Motivatie en doel aktie
Reactie Ahold

* Persfoto’s NL:
Rev. Billy voor Albert Heijn op Food Plaza (foto1) – Jos van Zetten
Rev. Billy voor Albert Heijn op Food Plaza (foto2) – Jos van Zetten
Rev. Billy gaat voor in gebed, voor Ahold HQ – Elzinga (ANP)
Geef de tomatenplukkers een STEM” – Elzinga (ANP)
Hier meer foto’s van Elzinga van aktie
“Gespot, Demonstratie tegen Ahold” (bovenaanzicht van protest bij Ahold HQ) – Jim (AT5)

* Video’s NL:
Filmpje van Nieuws uit Amsterdam van de beginsessie, voor AH Food Plaza achter de Dam.
Interview met Savitri van de Church of Stop Shopping de stoet en Rev.  Billy op dreef

* Krant NL:
– In het Parool (“Ahold onder vuur om tomaten; Amerikaanse plukkers vinden te lage prijzen moderne slavernij en voeren actie bij hoofdkantoor” wordt onterecht opgemerkt dat de actievoerders Amerikaanse tomatenplukkers waren en dat de aktie zou zijn georganiseerd door de CIW (…). Nou ja. Hopelijk meer journalistieke kwaliteit in de toekomst….

* Radio Belgie:
“Het Kwade bestaat. AHOLD is de naam” Een aktieverslag met achtergrond en geluidsbestanden op Radio Centraal Belgie.

* Weblinks VS:
Coalition of Immokalee Workers (CIW)
Rev. Billy and the Church of Stop Shopping (Church of Life after Shopping)
– – – – – – – – –

Een fotoreeks van de aktie is hier te vinden

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=348)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *