31 juli: Documentaire Canvas tv “Arabische gom langs het embargo”

(31 juli 2010) Vanavond een Canvas-documentaire over de (bedreigde) productie van arabische gom en het ontduiken van het handelsembargo voor Soudan.

“Vranckx: Gom langs het embargo” (van 20:10 tot 20:40 uur).
(“Mystère et boule de gomme arabique” – Capa, 2010)

E414 is één van de E-nummers (de Europese codes voor hulpstoffen) die te vinden is op de verpakking van voedingswaren. In dit geval niet een chemisch middel, maar het sap van de acacia-boom (beter bekend als Arabische gom). Het is een natuurlijk verdikkingsmiddel dat in veel voedingsmiddelen is verwerkt, bijvoorbeeld in frisdranken.

Soudan is de grootste producent van arabische gom. Maar handel drijven met Soudan is verboden omdat de regering beschuldigd wordt van moslimextremisme. Het het spul is echter onmisbaar voor het maken van (industriële) frisdrank en die grote, bekende Amerikaanse frisdrankproducent heeft er veel van nodig… Daarom gelden er voor bepaalde bedrijven blijkbaar andere regels en wordt het Amerikaanse embargo omzeild.

De documentaire neemt ons mee naar de markt in Khartoem en volgt de weg van de gom terug tot aan de boom, langs handelaars en boeren. Daarbij wordt vastgesteld dat de oogst nog op net dezelfde manier gebeurt als 1.000 jaar geleden. De productie dreigt echter sterk af te nemen omdat de boeren er te weinig aan verdienen. Het levert hen meer op om de acaciaplantages te rooien en het hout te verkopen. Zodat die inkomstenbron zal opdrogen en de woestijn verder zal oprukken.

(bron: http://actua.canvas.be/category/vranckx/)

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=333)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.