Demonstratie tegen personeelsbeleid en vakbondswering van supermarkt Mercadona (Spanje)

Image

Image(20 juli 2010) Onlangs werd in Valencia (Spanje) gedemonstreerd tegen de supermarktketen Mercadona wegens het schandalige personeelbeleid en het weren van een vakbond. Klanten en wijkbewoners werden geinformeerd en een aantal van hen sloten zich aan bij de stoet. Er wordt al 5 jaar aktie gevoerd tegen Mercadona.

(door Rob Bleijerveld)

Op 10 juli was er een demonstratieve tocht in Valencia tegen de grote Spaanse supermarktketen Mercadona wegens de schandalige behandeling van het personeel en pogingen van het management om de organisatie van medewerkers in een vakbond te voorkomen. Leden van de nationale confederatie voor arbeid CNT en sympatisanten deden verschillende vestigingen van de Mercadona-keten in de stad aan en deelden flyers uit aan klanten en omwonenden. Een groot aantal klanten besloot daarop de winkel te vermijden uit solidariteit. Sommige klanten en omwonenden sloten zich aan bij de stoet.

De CNT voert al zo’n 5 jaar lang in heel Spanje aktie tegen de intimidatie, valse beschuldigingen, onterechte ontslagen en pressie om vrijwillig ontslag te nemen van de kant van het management. Daarbij hanteert de anarchistische geörienteerde vakbond allerlei vormen van protest, zoals demonstraties, manifestaties, informatie-picketlines en zelfs een lange staking van onbepaalde duur. Andere bonden houden zich vaak stil of werken in sommige gevallen zelfs actief samen met het management.

Voorbeelden van hoe Mercadona-werknemers worden behandeld:

– mensen met ziekteverlof worden onder druk gezet door hen geen toeslagen uit te betalen en door hen elke dag te bellen en op te roepen weer te komen werken. In de afgelopen jaren zijn veel werknemers depressief geworden door de voortdurende psychologische mishandeling waaraan ze bloot staan. Een werknemer in Cadiz deed begin juni een zelfmoordpoging. Mercadona beschouwt ziekteverlof als “vrijwillige absentie van het werk” en hanteert de slagzin: “bij Mercadona is een werknemer met ziektverlof een niet-dienstbare werknemers”.
– werknemers die langer dan 10 jaar bij het bedrijf werken – en die daarom meer verdienen – worden zwaar onder druk gezet om hun baan vrijwillig op te geven.
– valse beschuldigingen van diefstal.
– chantage (langer onbetaald doorwerken onder bedreiging van ontslag).
– onvoldoende veilige werkomgeving, het niet verschaffen van de benodigde veiligheidsmiddelen.
– het werk van de aan-huis-bezorgers worden zodanig geflexibiliseerd dat zij soms zelfs het werk van 2 dagen op 1 dag moeten zien te klaren.

Mercadona staat verder niet toe dat de CNT vakbondsactiviteiten realiseert binnen de winkels, zoals het contactleggen, informeren en vergaderen. Ook wordt post van de CNT aan de CNT-leden binnen het bedrijf niet afgegeven. Op deze wijze schendt het bedrijf de wet- en regelgeving die gaat over vakbondsvrijheid. Daarom heeft de CNT op 19 januari 2010 een proces aangespannen.

Mercodona is een van de grotere ketens. Samen met de supermarktketens Carrefour, Eroski, Alcampo en El Corte Inglés, en met de inkoopcentrales IFA en Euromadi, neemt het bedrijf 75% van de distributie van levensmiddelen in de Spaanse staat voor zijn rekening.

Foto’s van de Valencia demonstratie

*Meer informatie in het dossier en op het forum van de CNT

Bronnen:
– “Demonstration in Valencia against the harassment of workers at Mercadona,”
Libcom, 14 juli 2010.
– “Concentración contra la política laboral de Mercadona · Palma de Mallorca,”
CNT, 26 december 2009.
– “Spanje: CNT* demonstratie in Valencia tegen het lastig vallen van arbeiders bij Mercadona.” 20 juli 2010.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=331)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.