Greenpeace klaagt Wal-Mart aan voor verkoop van genetisch gemanipuleerde rijst in China

(19 juli 2010) Greenpeace klaagde begin juli supermarktketen Wal-Mart in China aan wegens de verkoop van genetisch gemanipuleerde (GM) rijst. Het is in China verboden om GM-rijst te telen, verhandelen of verkopen, maar  Wal-Mart weigert zijn toezicht op de aanvoerketen te verbeteren. Het is niet denkbeeldig dat GM rijst via dit kanaal Europa binnen komt.

(door Rob Bleijerveld)

Greenpeace heeft begin juli supermarktketen Wal-Mart gedaagd voor een rechtbank in Shenzhen, China, wegens de verkoop van genetisch gemanipuleerde (GM) rijst in Chinese winkels. In tegenstelling tot ketens als Carrefour en NGS Supermarket weigert Wal-Mart gevolg te geven aan een oproep van Greenpeace om de verkoop van GM rijst te stoppen en de toezicht op diens aanvoerketen te verbeteren.

Het is in China verboden om GM-rijst te telen, verhandelen en verkopen. Sinds 2005 kwam de Chinese overheid echter diverse keren illegale GM rijstzaadvoorraden en -gewassen op het spoor, die vervolgens in beslag werden genomen en vernietigd. Rijst uit China wordt ondermeer uitgevoerd naar Europa en daar geldt een importverbod op GM-rijst. Greenpeace heeft de Chinese overheid inmiddels gevraagd meer toezicht uit te oefenen op de grote retailbedrijven.

Gevaren

Volgens Greenpeace heeft de teelt en consumptie van GM-voedsel een negatief effect op het milieu, de biodiversiteit en de menselijke gezondheid. De promotors van GM zijn grote biotech-ondernemingen die volgens de NGO niet uit zijn op het oplossen van het hongerprobleem in de wereld, maar op het beheersen van de voedselproductie in de wereld. En ’s werelds grootste onderneming, Wal-Mart, heeft mogelijk nauwe banden met de grootste GM-prducent Monsanto.

Onderzoek

Begin dit jaar maakte Greenpeace de uitslag bekend van een onderzoek in acht Chinese steden naar de verkoop van GM rijst in supermarkten. In een aantal Wal-Mart winkels bleek GM rijst te worden verkocht. Wal-Mart ontkende echter dat het GM rijst verkoopt in zijn Chinese winkels. Een woordvoerder, zei: “Onze toeleveranciers moeten officiële inspectie-documenten overleggen. Alleen goedgekeurde toeleveranciers mogen hun goederen verkopen bij Wal-Mart.”

Deze zaak is breed uitgemeten in de Chinese media en heeft geleid tot diverse reportages over illegale handel en teelt in GM zaad. Tot voor kort was het in bepaalde regio’s in China een publiek geheim dat GM-zaden te verkrijgen waren. Gebleken is dat de zaden – die normaal gesproken veel duurder zijn dan de gewone zaden – in sommige gevallen gratis aangeboden. Onderzoek over wie dat zaad aan boeren leverde, is gaande.

Een gezamenlijk onderzoek door het Xiaokang Magazine en de Tsinghua Universiteit toont overigens aan dat voedselveiligheid een belangrijke zorg is van veel Chinezen.

Bronnen:
– “Greenpeace sues Wal-Mart China over genetically modified rice,” 6 juli 2010.
– “March 17: Ilegal GM rice in Chinese shelves,” 17 maart 2010.
– “Chinese Govt crackdown on GM rice,” 25 juni 2010.
– “Patents could trap developing nations at end of value chain,” 14 juli 2010.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=329)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.