FNV-enquete: ALDI-directie schendt CAO-afspraken

(22 maart 2010) Volgens de FNV Bondgenoten houdt de ALDI-directie zich niet aan de CAO-afspraken. Dit blijkt uit een enquete onder ALDI-personeel in 9 vestigingen en waaraan ruim 221 personeelsleden van ALDI deelnamen. De enquete vond gelijktijdig plaats met de onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor het supermarktpersoneel, en eindigde op 15 maart. De enquête wordt in estafettevorm voortgezet bij andere supermarktconcerns.

Volgens de FNV Bondgenoten houdt de ALDI-directie zich niet aan de CAO-afspraken. Dit blijkt uit een enquete onder ALDI-persoeneel in 9 vestigingen en waaraan ruim 221 personeelsleden van ALDI deelnamen. De enquete [1] vond gelijktijdig plaats met de onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor het supermarktpersoneel [2], en eindigde op 15 maart. De enquête wordt in estafettevorm voortgezet bij andere supermarktconcerns.

De resultaten laten zien dat de ALDI-werknemers niet alle werktijd betaald krijgen, niet naar buiten mogen in hun pauze en dat ze worden gedwongen om op meer dan twaalf zaterdagen per jaar te werken. Arie van der Pijl, bestuurder FNV Bondgenoten en landelijk onderhandelaar supermarkten: “69,7 procent van de 221 respondenten zegt dat niet alle werktijd wordt betaald.

Velen van hen wordt gevraagd een kwartier langer te blijven, maar krijgt dit niet in tijd of geld gecompenseerd. Dat is feitelijk stelen van werknemers.” En over het feit dat bijna 66 procent meer dan twaalf zaterdagen per jaar wordt ingeroosterd, zegt hij: “Daarbij komt dat dit tegen de zin van werknemers en/of onder dwang plaatsvindt.”

Ronduit schrijnend vindt de vakbond het feit dat 63 procent van de respondenten niet naar buiten mag tijdens pauzes. Van der Pijl: “Het gaat om vrije tijd, want de pauzes zijn onbetaald. Niettemin verplicht Aldi zijn werknemers binnen te blijven. Bij onverwachte drukte moeten werknemers hun pauze afbreken. Maar op een later tijdstip alsnog van de hele pauze kunnen genieten, dat zit er bij Aldi niet bij.”

Ondanks de expliciete overeenstemming in december 2008 tussen FNV Bondgenoten en de Aldi-directie over het uitbetalen van de afgesproken contracturen binnen een tijdsbestek van steeds 4 weken, blijkt nu dat de ALDI dit niet nakomt. Ruim 77 procent van de 221 respondenten gaf aan dat Aldi hen wel degelijk de minder gewerkte uren laat inhalen en tegelijkertijd de meer gewerkte uren niet beloont met de overwerktoeslag.

Dat klopt niet volgens van der Pijl. Iemand met een 20-uren contract die in een periode van vier weken maar 18 uur wordt ingezet, heeft recht op loon over 20 uur. De werknemer mag niet worden gekort over die vervallen uren en niet worden gedwongen ze op een ander moment in te halen.

Volgens Bondgenoten is de uitslag van de mini-enquete erger dan verwacht. De bond heeft tevergeefs geprobeerd contact op te nemen met de holding directeur van Aldi, maar die liet niets van zich horen. Bondgenoten vindt het na bijna 2 jaar lang praten met diverse directeuren over verbetering in hetnalaven van de cao welletjes en wil nu met alle directeuren en de Holding directeur aan tafel.

[20 okt 2017, redactie Supermacht: Geen van de oorspronkelijke weblinks hieronder blijkt nog gangbaar te zijn]

Ook de CNV Dienstenbond heeft een klein enquete over ALDI.

Meldpunt Cao Supermarkten van FNV Bondgenoten is sinds eind februari weer online

 
Bronnen:
– ” ‘Aldi komt cao-afspraken niet na’,” 18 maart 2010.

– “Uitslag Mini Enquete Aldi” 21 maart 2010.
– “Mini-Enquête Aldi,” 26 februari 2010.

Noten:
[1] Resultaten: “180310_Resultaten_Aldi_mini_enquete”.

[2] Op 10 maart werd er een akkoord bereikt over de CAO, maar de vakbondsleden moeten er nog mee instemmen (eind maart). Meer in: “Naleving cao speerpunt in akkoord supermarkten,” 11 maart 2010 en “Toezicht op naleving cao supermarkten geregeld,” 11 maart 2010.

.
(Verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=298)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *