17-2, tv: Bananas!, film over proces plantagearbeiders tegen Dole Food wegens gevolgen gifgebruik

(17 februari 2010 – update 211021) Vanavond zendt VPRO’s Import een film uit over een proces van Nicaraguaanse plantage-arbeiders tegen de Nooramerikaanse bananenprodcuent Dole Food wegens het blootstellen aan giftige (en in de VS verboden) pesticiden. Ondanks zwaar ingezette middelen lukte het Dole niet de vertoning van de film tegen te gaan. Volgens de VPRO houdt de film het midden tussen een thriller en een aanklacht. (vanaf 23:50 op Nederland 2)

De film ‘Bananas!’ – belangrijk voor bananenliefhebbers…

Dole food, ’s werelds grootste fruitbedrijf is in 2007 door 12 arbeiders van Nicaraguaanse bananenplantages voor een Amerikaanse rechtbank gedaagd wegens het blootstellen van hen aan zwaar giftige pestiden. Filmmaker Fredrik Gertten volgt advocaat Juan Domiguez die hen vertegenwoordigde in dit proces, een “strijd van David tegen Goliath”.

De beschuldiging luidde ondermeer dat de arbeiders onvruchtbaar zijn geworden door het gebruik van de pesticide DBCP dat in 1982 werd gebruikt op de plantages Dole Food waar de arbeiders werkten. Vijf jaar daarvoor was het gebruik van het spul al verboden verklaard in de VS vanwege de schadelijke gevolgen. Ondanks dat Dole hiervan wist, moesten de werknemers het blijven gebruiken, met alle gevolgen van dien.

De advocaten van Dole probeerden de zaak te ondermijnen door de ongeletterde arbeiders af te schilderen als alcoholisten en leugenaars en betichtten hun  advokaten van fraude.

Rechtszaak Dole tegen filmmaker

Nadat Dole Food de rechtszaak van de Nicaraguanen won, begin 2009, spande het bedrijf een rechtszaak aan tegen de maker en producenten van ‘Bananas!’. Dole probeerde zo de vertoning van deze film op tv en filmfestivals te voorkomen. Gertten bestreed de beschuldiging van Dole dat ze leugens zouden verspreiden en beriep zich op het recht op vrijheid van meningsuiting. De houding van Dole riep wereldwijd veel protest op en toen zelfs het Zweedse parlement zijn bezorgdheid uitte over Dole’s pogingen tot censuur, trok de fruit-multinational zijn aanklacht in.

Even leek het erop dat de film overal behalve in de VS zelf te zien is, maar inmiddels heeft Oscilloscope Laboratories bevestigd dat zij de film daar ook zal distribueren.

Vervolg rechtszaak plantagearbeiders tegen Dole

En ook heet van de pers op de website van ‘Bananas!’: advokaat Steve Condie  gaat (in de Tellez-zaak) in hoger beroep tegen de uitspraak van rechter Victoria Chaney dat alle (nieuwe?) zaken rondom het DBCP-gif niet ontvankelijk zijn. De rechter zou niet alleen onterecht de beweringen van Dole bevestigen dat er sprake zou zijn van fraude in die zaken, maar het leidt ook af van de daadwerkelijke claims over het gifgebruik door Dole.

Volgens hem werden tenminste vier van de anonieme getuigen die Dole  opvoerde betaald door het bedrijf en dat vier andere getuigen persoonlijke  motieven hadden om de advokaten van de Nicaraguanen te belasteren. Omdat de anonieme getuigenissen niet te controleren zijn, is geen enkel bewijs dat Dole opvoerde in de fraude zaak betrouwbaar of onbevooroordeeld. Op 19 maart zijn er hoorzittingen in Californië over deze kwestie…

Regie: Fredrik Gertten (Zweden 2009 – WG FILM, Co productie Magic Hour Films, ITVS International, ZDF, ARTE, SVT, VPRO)
Uitzending: woensdag 17 februari, van 23:50 tot 00:45 uur op Nederland 2
Bron: VPRO’s Import: Bananas!

Meer over de film:
– Over ‘Bananas!, the Movie’
BANANAS!* free speech campaign
De feiten

Meer over processen tegen Dole:
– “Dole faces more than 200 lawsuits over pesticide use,” San Fernando Valley Business Journal, 25 november 2002. (registratielink).
– “Honduran banana workers sue multinationals over dangerous pesticide use,” EthicalCorporation, 19 april 2005.
– “Final arguments start in Dole pesticide case – Latin American men claim sterility,” VCStar, 11 oktober 2007.
– “Banana Workers Lose $2.5 Million Award Over Pesticide Exposure,”
Andrews Publications, 21 maart 2008.
– “Judge Dismisses Remaining Two Lawsuits by Nicaraguan Plaintiffs Against Dole and Other Companies in Los Angeles Superior Court, Finding Widespread  Fraud on the Court, Conspiracy, Blatant Extortion, and Denial of Due Process,”  Business Wire, 24 april 2009.
– “Dole Doesn’t Have to Pay Nicaraguan Verdict, U.S. Judge Rules,” Bloomberg, 21 oktober 2009.
– “Dole’s evidence in fraud case contested,” 13 februari 2010.

Meer over Dole op Supermacht.nl:
– “Ondersteun verbod op gebruik van Endosulfan-gif door Filippijnse ananasproducenten,” 18 augustus 2008.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=295)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *