Freeze Flashmob voor Boycot Israel in Albert Heijn Utrecht

(30 januari 2010)(update 180731) Op donderdag 28 januari werd er in de Albert Heijn in het Utrechtse Hoog Catharijne een ‘Freeze Flashmob’ gehouden tegen het Israelische apartheidsbeleid.

Op de drukke koopavond op donderdag 28 januari werd de Albert Heijn in het Utrechtse Hoog Catharijne verrast door een ‘Freeze Flashmob’ georganiseerd door het Nederlands Palestina Komitee. Hoewel de bedrijfsleider van te voren op de hoogte was gebracht en buiten een aantal politieagenten stond klaar om in te grijpen, wist het Albert Heijn personeel niet precies wat zij moest verwachten.

(red. supermacht: op een filmpje van Geenstijl is te zien hoe een van hun reporters de actie verlinkte aan de bedrijfsleider van AH).

De actie is te zien in eenYouTube-filmpje (met Engelse ondertiteling en mooie rapmuziektekst): www.youtube.com/watch?v=ZoLuicl3UF0. Het filmpje is inmiddels wereldwijd verspreid via internet en veelvuldig gedownload. Het Palestina Komitee vraagt iedereen om het zoveel mogelijk via eigen netwerken te verspreiden.

Bericht van de site van het Palestina Komitee:

Bron: ¨Aandacht voor Israel’s apartheid door ludiek aktie bij Albert Heijn,¨ 29/01/2010 (was: http://www.palestina-komitee.nl/NPK-berichten/173)

Dmv een ludieke actie bij Albert Heijn spoorden activisten van het Nederlands Palestina Komitee en bondgenoten klanten van Albert Heijn aan geen Israelische producten te kopen. Klanten steunen anders ongewild een Apartheidsregime.

www.youtube.com/watch?v=ZoLuicl3UF0

Onder het motto “Koop geen Israelische Apartheid” voerden plusminus 30 activisten tijdens de drukke koopavond een Flash Mob uit in de Albert Heijn vestiging in Hoog Catherijne in Utrecht.

Gehuld in groene actieshirts laadden zij hun winkelmandjes vol met Israelische producten (Mineolia’s van Carmel, Jaffa’s, selderij, dadels van Jordan River, Tivall vleesvervangers en nog veel meer) die ze demonstratief aan het winkelend publiek toonden als voorbeeld van wat niet gekocht moest worden.

Albert Heijn, marktleider en naar eigen zeggen voorstander van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemerschap, verkoopt veel Israëlische producten. De etiketten vermelden de herkomst van producten niet, zodat onduidelijk is of ze uit illegale joodse nederzettingen komen. De nederzettingen bevinden zich op onteigende Palestijnse grond. Het belang van dierenwelzijn is inmiddels tot Albert Heijn doorgedrongen. Nu nog het welzijn van mensen…

De bedrijfsleider en het personeel waren duidelijk op de hoogte gebracht van een op handen zijnde actie en buiten stond een aantal politieagenten klaar om in te grijpen. Echter, het Albert Heijn personeel wist niet precies wat zij moest verwachten en was misschien bedacht op iets anders dan een vreedzame Freeze Mob!

Na een fluitsignaal werden alle Israelische producten in mandjes en karretjes al fluitend naar de kassa gebracht alwaar deze producten werden achtergelaten voorzien van posters en actiekaarten met daarop de tekst: Koop geen Israelische Apartheid!
—–
Geenstijl.nl heeft zijn best gedaan de actie als antisemitisch neer te zetten. Ze interviewden een paar niet bij ons horende Marokkaanse jongeren aan wie zij een paar stevige antisemitische uitlatingen ontlokten. In het filmpje op de Geen Stijl site wordt gesuggereerd dat deze jongeren bij onze actie hoorden.

Geenstijl wist beter. Het Nederlands Palestina Komitee distantieert zich van deze vuilspuiterij en riooljournalistiek, en distantieert zich ook van antisemitisme en elke andere vorm van discriminatie. Zoals het apartheidsbeleid van de staat Israel.”

Andere initiatieven die zich bezig houden met de Israelische apartheidspolitiek:
– ”Steun campagne Israelische nederzettingen producten“, van PEACE Consumentenvereniging (was: http://www.peaceconsumer.org/index.php?option=com_mad4joomla&jid=3&Itemid=84) en
– ”Waarom een boycot van Israël?“,van Boycot Israël (was: http://www.boycotisrael.info/).

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=285)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *