FNV Bondgenoten en Albert Heijn in aktie tegen uitzendburo wegens uitbuiting Poolse arbeiders

(27 januari 2010) FNV Bondgenoten en Albert Heijn voeren samen actie tegen de dubieuze omstandigheden waaronder zo’n achthonderd Polen moeten werken voor uitzendbureau E&A Logistiek bij zes distributiecentra van Albert Heijn. Ze verdienen minder dan het minimumloon, hun arbeidscontract klopt niet, hun leefomstandigheden zijn miserabel en klagers worden meteen teruggestuurd.

Onder de noemer ‘P-day’ startte FNV Bondgenoten op 25 januari een voorlichtingsactie voor Poolse uitzendkrachten in de distributiecentra van supermarktketen Albert Heijn. Uitzendbureau E&A treedt de rechten van de Polen met voeten. Zo mogen de Polen niet met eigen vervoer reizen en wonen ze verplicht in panden van E&A. Bij verzet dreigt de terugreis naar Polen.

Zowel FNV Bondgenoten als Albert Heijn wisten tot voor kort niets van deze misstanden. Het uitzendbureau E&A is gecertificeerd, maar volgens FNV-bestuurder Makkinje is dat blijkbaar geen garantie voor goed beleid. De bond vindt dat hierop scherper gecontroleerd moet worden.

FNV Bondgenoten hoopt de wantoestanden te bestrijden en te voorkomen door voorlichting te geven aan de Poolse werknemers en ze steun aan te bieden.

E&A heeft inmiddels schriftelijk laten weten de eisen van FNV Bondgenoten in te willigen. Toch blijft de bond een vinger aan de pols houden bij deze distributiecentra (en ook bij die van andere supermarktketens).

Het hele verhaal is te lezen in nieuwste uitgave van DUS, het ledenmagazine van FNV Bondgenoten.

Bronnen:
– “Bond voert samen met Albert Heijn actie voor Poolse uitzendkrachten,” Dimphy Smeets, 25 januari 2010.
– “Moderne slavernij,” Andrew Groeneveld, 25 januari 2010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *