Protesteer mee tegen gebruik van palmolie door fabrikant Henkel

Image

Image
Vernield Regenwoud Papua
(foto Rettet den Regenwald)

(5 november 2009) Rettet den Regenwald (redt het regenwoud) roept op te protesteren tegen het gebruik van palmkernolie door fabrikant Henkel, de producent van ondermeer Persil, Dixan, Schwarzkopf, Schauma, Fa en Pritt. Dat kan door een brief te tekenen op het web.

.

Op de website van Rettet den Regenwald e.V. is een oproep te vinden om protestbrieven aan de Duitse fabrikant Henkel te sturen. Henkel weigert af te zien van het gebruik van palmolie en palmkernolie bij de productie van wasmiddelen, schoonmaakmiddelen en cosmetica. Het is een van de grootste fabrikanten van deze producten met merken als Persil, Spee, Dixan, Schwarzkopf, Schauma, Fa en Pritt. Henkel heeft onlangs nieuw merk gelanceerd – Terra Activ – voor producten waarin erg veel van deze grondstoffen is verwerkt.

De palmoileproductie heeft fatale gevolgen voor het regenwoud, met name in Maleisië en Indonesië. Het leidt tot grootschalige ontbossing, uitgeputte bodems, problemen met de grondwatervoorziening, vergitiging van het milieu. Het bedreigt zo de mensen die er wonen, en de aanwezige dieren en planten. En het versnelt het proces van klimaatverandering. Zonnebloem-, olijf- en raapzaadolie zijn goede vervangers van palmkernolie.

Het bedrijf Henkel is zich heel goed bewust van die problemen en blijft gebruik maken van het goedkopere grondstoffen uit Azië. In het licht van de kritiek kregen de marktstrategen van Henkel opdracht de consument wijs te maken dat er “goede” en “slechte” palmolie bestaat. “Goed” slaat dan op de zogenaamde “duurzame palmolie”, een verzinsel van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO).

Deze RSPO bedient net als de RTRS (over “foute soja“) vooral de commerciële belangen van grote ondernemingen. De palmolie die Henkel betrekt komt niet van de RSPO-plantages zoals wordt voorgeschreven, maar wordt in een mix aangeboden waarbij de herkomst niet meer te traceren is.

Greenpeace toonde in een eerder stadium aan dat United Plantations, een van Henkel’s leveranciers en de eerste RSPO-gecertificeerde palmolie-firma, verantwoordelijk is voor illegale ontbossing, verdrijving van mensen uit het bos, arrestaties van kleine boeren en het droogleggen van moerasgebieden.

.
De protestbrief was te tekenen via het web op: https://www.regenwald.org/aktion/479/protestaktion-henkel-findet-palmoel-gut-wir-nicht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.