Europese campagne ‘Koop Verantwoord’ gericht tegen mensensmokkel en uitbuiting van migranten

(22 oktober 2009) De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) lanceerde op 19 oktober de Europese campagne ‘Koop Verantwoord’. Met een gigantische, omgekeerde winkelwagen die migrantenwerkers omsloot, werd voor het EU-hoofdkantoor in Brussel de aftrap gegeven. Volgens de IOM is de voortdurende vraag van consumenten naar steeds goedkopere producten de hoofdoorzaak voor mensensmokkel en uitbuiting van migranten.

.
Op 19 oktober was er in Brussel de aftrap voor de campagne ‘Koop Verantwoord’ van de International Organisation for Migration. Voor het hoofdkwartier van de EU was een enorm grote, omgekeerde winkelwagen opgesteld met daarin gevangen gehouden migrantenwerkers.

Met deze aktie en via allerlei advertenties en reclamefilmpjes wil de IOM de consument in alle Europese landen er wijzen dat ‘verantwoord kopen’ de mensensmokkel tegen kan gaan en dat migranten worden uitgebuit ten behoeve van het vervaardigen van goedkope levensmiddelen voor supermarkten.

In de praktijk is er sprake van een moderne vorm van slavernij, aldus woordvoerder Danziger van IOM’s Global Counter Trafficking Programme. Volgens hem komt deze situatie voort uit de vraag van consumenten naar steeds
goedkopere producten en is de oorzaak voor mensensmokkel niet armoede,  gender-ongelijkheden of oorlog]. Het IOM zet met deze aktie


Meer lezen
:

– “Buy Responsibly Campaign Helps You Buy Better,” Humantrafficking.org, 19 oktober 2009.
Campagne contre le travail forcé et pour “acheter responsable”, Reuters, 19 oktober 2009.
-” “Acheter responsable” : la campagne bidon de l’OIM révèle le malaise flagrant”, Bllob, 19 oktober 2009.
– “A Video Guide to Fair Trade Grocery Shopping,” Humantraffickig.org, 5 september 2009.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *