EU-wetsvoorstel op komst tegen ‘oneerlijke contractuele praktijken’ in levensmiddelensector

(22 oktober 2009) De EU bereidt nieuwe regelgeving voor tegen ‘oneerlijke contractuele praktijken’ in de relatie tussen boeren, levensmiddelenfabrikanten en supermarkten. Er is veel onrust onder supermarktconcerns over de mogelijke gevolgen. 

De EU bereidt nieuwe regelgeving voor tegen ‘oneerlijke contractuele praktijken’ in de relatie tussen boeren, levensmiddelenfabrikanten en supermarkten. Volgende week wordt meegedeeld wat deze regelgeving omvat en wanneer de presentatie is. Maar uitgelekte documenten zorgen nu al voor dat er onrust heerst onder supermarktconcerns, met name waar het gaat om de invulling van de term ‘oneerlijke contractuele praktijken’.

Volgens die uitgelekte teksten zou de wet mogelijk exclusiviteitsbedingen verbieden welke groothandels opleggen aan kleine en middelgrote bedrijven opdat die niet aan andere groothandels leveren (zogenaamde wurgcontracten). Hetzelfde zou waarschijnlijk afspraken ten deel vallen waarin één afnemer zich vastlegt om alle productie af te nemen van een agrarisch bedrijf hetgeen enerzijds leidt overmatige productie door de leverancier en anderzijds prijsdruk door de koper.

Volgens het Financieel Dagblad zal de Commissie komen met een standaardcontract, met voorbeelden van deals die ongunstig uitvallen voor partijen, met suggesties voor conflictoplossing en wellicht met een model voor een gedragscode.

De Commissie reageert hiermee op klachten van boeren over de inkoopmacht van supermarkten, en de onrust over de voedselprijzen in 2007 en 2008. Het verloop van de prijzen van grondstoffen en levensmiddelen is voor een deel te wijten aan het niet goed functioneren van de voedingsmiddelenketen, aldus de
Commissie. Op het gebied van de inkoopmacht is er geen evenwicht.

Bron:
“EU richt vizier op wurgcontracten”, door Han Dirk Hekking, Het Financieele Dagblad, 20 oktober 2009.

Zie ook:
– “Europarlement wil onderzoek marges“, door Norbert van der Werff, EVMI, 27 maart 2009.
– “‘Actie nodig tegen inkoopmacht supers’“, door Caroline van der Plas, 28 februari 2009.
– “Brussel wil meer concurrentie in food“, EVMI, 12 december 2008.
– ““Europese Commissaris Kroes moet inkoopmacht van supermarkten aan banden leggen” “, supermacht, 24 februari 2009.

 (verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=264)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *