10 oktober, Utrecht: workshop ‘Eerlijk voedsel op je bord!’

Image

Programma:

13.00 uur:
Welkom en korte inleiding door Bert Nederbragt (voorzitter Stichting
Werelddelen)

13.15 uur: Vertoning korte versie van KOE
80 heeft een probleem
en inleiding door Dirk Barrez
Dirk
Barrez is Auteur, VRT-televisiejournalist voor het programma Terzake,
reportage- en documentairemaker. Hij is de maker van de documentaire
Koe 80 heeft een probleem en schrijver van het gelijknamige boek

13.45 uur: Inleiding door John Habets (bestuurslid van
de Stichting Werelddelen)

14.15 uur: Korte pauze

14.30 – 16.00 uur: Gesprek in drie groepen
In elk
van de groepen gaat het om de activiteiten die verricht moeten worden
om Eerlijke voedsel op je bord te krijgen. De invalshoek in de
groepen is respectievelijk mondiaal (groep a), nationaal (groep b) en
lokaal (groep c).

Gespreksonderwerpen:

A. Wat moet
er op mondiale schaal gebeuren om eerlijk voedsel op je bord te
krijgen?

In deze workshop zal Dirk Barrez aanwezig zijn om
nader in te gaan op vragen van de aanwezigen over de inhoud van zijn
inleiding. Leidende vraag in deze groep is: Wat moet er op mondiaal
vlak gebeuren om eerlijk voedsel op je bord te krijgen. Er zal
aandacht zijn voor de onderhandelingen over landbouw in de
wereldhandelsorganisatie WTO, het beleid van de EU, de positie van
grote agrobusiness bedrijven, de beloften van de G8 over steun aan de
kleine boeren etc. Hier komt vooral relatie tussen Noord en Zuid aan
bod en de mondiale ontwikkelingen.

B. Wat landelijk te
doen in Nederland aan eerlijk voedsel?

Welke positie neemt de
Nederlandse regering in als het gaat om eerlijk voedsel? Wat is haar
standpunt in onderhandelingen binnen WTO, EU, FAO etc? Welke
maatregelen neemt zij om de beschikbaarheid van eerlijke voedsel te
vergroten?
Wat doen niet gouvernementele organisaties om
verbeteringen aan te brengen in het Nederlandse beleid? Wat kunnen ze
(gezamenlijk) nog meer doen?

C. Hoe kom ik aan eerlijk
voedsel als individu?

Ik wil als consument niet wachten op
goed mondiaal en nationaal beleid maar nu al zoveel mogelijk eerlijk
voedsel kopen. Waar kan ik dan terecht? Welke initiatieven bestaan er
al? Op welke terreinen zijn er hoopvolle ontwikkelingen? Heb ik macht
als consument?

16.00 – 16.30 uur: Plenaire terugblik op de
dag

We maken een ronde waarin iedereen kort zijn/haar mening
kan geven over de workshop.

16.30 – 17.00 uur: informele
borrel


Datum:
Zaterdag 10 oktober 2009
Tijd:
13.00-17.00 uur
Plaats:
De Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht
Kosten:
€ 7,50. (Dit kan op de dag zelf contant betaald
worden).
Inschrijving:
Dit is mogelijk tot 3 oktober 2009 door een mail te sturen naar
jan [at] bureauverantwoord [dot] nl o.v.v. Workshop eerlijk voedsel op je bord.
Bij de inschrijving tevens aangeven in welke groep u wilt deelnemen;
mondiaal (groep a), nationaal (groep b) en lokaal (groep c). (zie
programmaonderdeel direct na de pauze). Er zijn 25 plaatsen
beschikbaar.
Nadere
informatie
: Jan
Vugts Telefoon: 013 – 5425587
E-mail
:
jan [at] bureauverantwoord [dot] nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *