19 april: Discussiemiddag over werken in de tuinbouw: “Wie plukt de vruchten?”

(14 april 2009) Op zondagmiddag 19 april is er in Den Haag een discussiemiddag over het werk in de tuinbouwsector en over de vraag wat we gezamenlijk kunnen doen om loon en werkomstandigheden te verbeteren en om initiatieven voor een sterkere zelforganisatie te steunen. Uitgenodigd zijn mensen die zelf werkzaam zijn in de tuinbouwsector, en mensen die zich betrokken voelen bij wat er speelt op gebied van de arbeid, of in de tuinbouwsector, of in de supermarktketens.
.
Onlangs waren akties van schoonmakers in Schiphol voorpaginanieuws in de kranten. De akties waren onderdeel van hun campagne voor een “Betere toekomst”. Het doel is betere werkomstandigheden, beter loon, meer respect, een betere CAO en een sterkere zelforganisatie. Het heeft inmiddels geleid tot een aantal successen, zoals bij Center Parks en Schiphol. (zie de website “Een betere toekomst¨).

In 2007 en 2008 werden de schoonmakers en de organizers gesteund door diverse Haagse organisaties en mensen uit andere sectoren en beroepsgroepen. Interessant was de ketenaanpak hierbij. Vanuit ondersteuners werden delegaties gevormd die met de schoonmakers meegingen naar klanten van schoonmaakbedrijven. Immers: doordat deze vooral op prijs selecteren, hebben ze een (negatieve) invloed op de positie van de werkers.

Het uitgangspunt was het verkrijgen van een leefbaar loon – een idee dat is overgenomen uit Londen. Het gaat niet alleen over een minimumloon, maar ook over de aansluiting van werkuren, van soorten contracten, veiligheid en gezondheid. En die strijd kan worden versterkt door elkaar vanuit de verschillende sectoren te steunen. Want uitbesteed werk, kleine baantjes, versnipperde uren en ongezond werk, het komt in meer sectoren voor. Mensen komen vaker alleen te staan, kennen hun collega’s niet meer.

De solidariteit in Den Haag heeft een rol gespeeld bij de positieve ontwikkelingen daarna.

Op zondag 19 april is de tuinbouwsector het onderwerp. Hoe gaat het daar met het werk?

De berichten zijn niet goed. Van elke euro die een supermarkt vraagt voor tomaten, of voor paprika’s, gaat maar een heel klein deel naar de tuinder, en daarvan maar weer een derde of een kwart naar de werker. Wereldwijd zijn er nog maar een paar supermarkten over die de producten inkopen. En die kunnen kiezen uit een hele serie leveranciers: wie levert de beste tomaat (of..) tegen de laagste prijs? Dat heeft zijn effect op de arbeid. De werker moet zoveel mogelijk werk verrichten tegen zo weinig mogelijk loon.

De vraag is “Wat kunnen we daaraan veranderen?”

Voor de 19e nodigen we mensen uit die zelf werkzaam zijn in de tuinbouwsector, en mensen die zich betrokken voelen bij wat er speelt op gebied van de arbeid, of in de tuinbouwsector, of in de supermarktketens. Het is de bedoeling om een beeld te krijgen en te geven van de problemen en mogelijkheden die er zijn. En om ideeën uit te wisselen over hoe verder te gaan.

Programma:

Kennismaking: wie is wie, een globale indruk van de aanwezigen

Korte introductie op het thema, met videobeelden van groente- en fruitteelt in Almería (Zuid-Spanje).

Deel 1: Welke moeilijkheden ervaren de tuinbouwwerkers hier?
Met inbreng van ervaringen van een ad-hoc tuinbouwcomité dat twee jaar geleden actief was, en vanuit de vakbondshoek.

Deel 2: Hoe kunnen de werkers grip krijgen op hun situatie?
Met inspiratie en ideeën van hier en elders. Zoals een kort filmpje over de Immokalee Workers in Florida; en bijdrages over de schoonmaakcampagne van vorig jaar, een actiemodel uit Zweden (‘het register’) en de ervaringen met leefbaar loon.

Deel 3: Wat kunnen we doen in de toekomst?
Ideeën en afspraken over hoe verder te gaan in de tuinbouw en hoe kunnen we elkaar steunen? (Coalities in Den Haag tussen mensen van de verschillende sectoren? Kunnen we iets doen in de supermarktenketen? Hoe wisselen we verder uit?).

Betrokken bij de organisatie zijn onder meer mensen van FNV Bondgenoten, TIÖD, OKIA, en anderen.

Zondag 19 april, 15.00 uur
Buurthuis Boerenplein
Mandelaplein 1
Den Haag

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=240)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.