Dekamarkt wil arbeidscontracten eenzijdig flexibiliseren ten nadele van zijn werknemers

(27 januari 2009) Het winkelconcern Dekamarkt wil de arbeidsovereenkomsten van zijn werknemers eenzijdig flexibiliseren, hetgeen naar verwachting neer komt op onzekerheid en minder salaris. De bonden wijzen dit resoluut van de hand.

Dekamarkt grijpt de fusie van 1 januari met de Samenwerkende Dirk van den Broek Bedrijven [*] aan om de arbeidsovereenkomsten van zijn werknemers eenzijdig te flexibiliseren. Het standaard aantal te werken uren per week zou daarmee worden vervangen door een systeem van ‘minimum-maximum uren’, een vorm van deeltijdarbeid. Dat betekent ondermeer dat de werknemers niet weten voor hoeveel uur per week ze worden ingezet en wanneer. Voor partimers betekent dit mogelijk ook een achteruitgang in salaris voor parttimers.

Maar de cao voor de supermarkten kent dit soort contracten niet en bonden (FNV Bondgenoten en de CNV Dienstenbond) wijzen dit dan ook resoluut van de hand. Ook voor nieuw personeel wil Bondgenoten niet dat deze afspraken in een arbeidscontract vastgelegd worden.

De CNV Dienstenbond wijst er op dat het aantal overeengekomen (vaste) contracturen in de huidige individuele arbeidsovereenkomsten het niveau van salaris, vakantierechten, pensioenopbouw, loondoorbetaling bij ziekte en uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid en werkloosheid bepaalt. Ook zouden de getroffen medewerkers in toenemende mate te maken krijgen met wisselende roosters en wisselend arbeidspatroon.

In december 2008 is door de directie nog aan de bonden toegezegd dat er na de fusie niets zou veranderen in de arbeidsvoorwaarden voor de werknemers.

Noot:
[*] Door deze fusie heeft inkooporganisatie Superunie – waar beiden nu zijn aangesloten – in Nederland een marktaandeel van ongeveer 34 procent verkregen, waarbij marktleider Albert Heijn (33 procent) voorbij is gestreefd. De nieuwe combinatie heet Detailresult Groep N.V.
Dekamarkt en de Samenwerkende Dirk van den Broek Bedrijven werkten al langer samen op de terreinen van personeel&organisatie, automatisering en administratie. Door de fusie is die samenwerking uitgebreid met distributie en inkoop. “NMa keurt fusie Deka en Dirk goed,” Distrifood, 31 december 2008; “Fusie supers Dirk en DekaMarkt,” Parool, 12 november 2008; en “Prijsvechter Dirk fuseert met Dekamarkt,” Elsevier, 11 november 2008.

Bronnen:
– “DekaMarkt wil arbeidscontract eenzijdig wijzigen,” CNV Dienstenbond, 14 januari 2009.
– “FNV Bondgenoten verbaasd over contractwijziging Detailresult,”
door Roos Renger, 16 januari 2009.

Een gedachte over “Dekamarkt wil arbeidscontracten eenzijdig flexibiliseren ten nadele van zijn werknemers

  1. Het standaard functiegesprek was inderdaad een beetje anders geworden in 2011
    De fusie met D vd Broek werd geen ideaal gebeuren voor het personeel .
    Van 24 uur vast naar 12 uur als flexwerker dan , werd mij door de strot geduwd als het ware , losse ploeg medewerker dus
    Maar nee, mijn man was al AOWer , dus ontslag genomen . en geen dag spijt van gehad .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *