Oproep aktieweek 24 tm 31 januari: Gaza moet open, winkelboykot Israelische producten

(26 januari 2009)(update 180731) De coalitie ‘Stop de aanval op Gaza’ riep op 22 januari op tot een week van acties voor de opheffing van de blokkade van Gaza, waaronder een boykot van Israëlische producten.

De oproep voert de leus “Gaza moet open, geen Israëlische producten kopen”. Om deze eisen kracht bij te zetten, roept de coalitie op tot een week van boycotacties tegen Israëlische producten. De aftrap van de actieweek is gegeven op zaterdag 24 januari om 13:00 uur met een massale flyeractie bij de Albert Heijn achter de Dam te Amsterdam.

Hoewel de soldaten zich terugtrekken uit Gaza, blijft het Israelische leger vasthouden aan de blokkade die de Palestijnse bevolking hermetisch afsluit van de buitenwereld. Deze blokkade, die nu al twee jaar duurt, zorgt ervoor dat voedsel, medicijnen, en andere basisvoorzieningen (bijv. onderdelen voor pompen voor de waterleiding) niet of hooguit mondjesmaat de inwoners van Gaza bereiken. Na de verwoestende bombardementen van de afgelopen weken, die aan 1300 mensen het leven hebben gekost, duizenden gewonden hebben veroorzaakt en naar schatting voor twee miljard dollar aan schade teweeg hebben gebracht, bestaat aan al dit soort goederen acuut gebrek.

De export van consumentengoederen, zoals avocado’s van het merk Carmel, vleesvervangers van het merk Tivall en sinaasappels van het merk Jaffa, vormt een belangrijke bron van inkomsten voor de Israëlische economie, en helpt daarmee de Israëlische oorlogsmachine te financieren. Ook verhandelt Israël producten uit illegale nederzettingen op Palestijns land (alle nederzettingen zijn in feite illegaal) onder de noemer ‘made in Israel’.

De aftrap van de actieweek is gegeven op zaterdag 24 januari om 13:00 uur met een massale flyeractie bij de Albert Heijn achter de Dam te Amsterdam. De coalitie, die eerder deze maand een grote landelijke demonstratie en tientallen lokale acties organiseerde tegen het Israëlische offensief in Gaza, roept op om tot zaterdag 31 januari actie te voeren bij andere winkels en supermarkten in het land.

Kom zelf in actie: Ga naar je supermarkt en groenteboer en vraag of zij ook producten uit Israel verkopen. Verzoek hen vervolgens deze producten niet meer te verkopen zolang de bezetting van het Palestijnse volk voortduurt!

Meer hierover op de website van het Palestina Komitee
(was: https://palestina-komitee.nl/?page_id=3367)

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=213)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *