Oproep Regenwald: teken protestbrief ‘Geen Wereldbankkredieten voor de palmolieindustrie’

(4 november 2008) Palmolie wordt in toenemende mate gebruikt bij de productie van levensmiddelen, wasmiddelen en hygiëneproducten. Dat gebeurt bijvoorbeeld door Unilever, een van de grootste toeleveranciers van supermarkten. Regenwald – een organisatie die zich inzet voor behoud van de regenwouden – voert aktie tegen de palmolieproductie en regenwoudvernietiging in Indonesië. Op hun website kun je een protestbrief ondertekenen die is gericht aan de Wereldbank en de Duitse regering. In de brief wordt aangedrongen op stopzetting van de kredietverschaffing aan de grootste producent van palmolie, de in Singapore gevestigde multinational Wilmar (*).

Hieronder vind je een vertaling van de (ingekorte) oproep. Ondertekenen kan op: http://www.regenwald.org/protestaktion.php?id=331

Geen Wereldbankkredieten voor de palmolieindustrie

Regenwoudvernietiging met Wereldbankgeld

De Indonesische tak van het Wilmar-concern is naar eigen zeggen ‘s werelds grootste verwerker en handelaar van palmolie en palmdiesel (‘agrodiesel’). Het concern beschikt over 160 verwerkingsinstallaties voor palmolie en heeft ruim 60.000 werknemers in meer dan 20 landen (ondermeer in Neder-Sachsen, Duitsland). Een van de grootste klanten van Wilmar is Unilever en een van de grootste aandeelhouders in Wilmar is de Amerikaanse onderneming Archer-Daniels-Midland.

De Wereldbank-tal IFC en de bedrijven Wilmar en Unilever zijn voltijdsdeelnemers aan de ‘rondetafelbesprekingen over duurzame palmolie’ (Roundtable on Sustainable Palm Oil).

Als een van de belangrijkste palmolieproducenten is Wilmar ook een van ‘s werelds grootste regenwoudvernietigers. Het concern bezit in Indonesië consessierechten voor palmolieplantages met een omvang van 570.000 hectare (ruim twee keer de oppervlakte van het Duitse Saarland). Daarvan zijn 200.000 hectare al beplant met oliepalmen; volgens Indonesische milieuorganisaties is Wilmar van plan om voor de aanleg van de overige plantages waardevolle gebieden in het regenwoud te rooien.

Het IFC (Wereldbank) steunden het Wilmar-concern in 2004 al met een garantie van ruim 33,3 miljoen dollar voor de export van palmolie en in 2006 met een krediet van ruim 17,5 miljoen dollar voor de aanleg van een palmolieraffinaderij
bij Odessa (Zwarte Zee). Er is nu sprake van een nieuwe kredietverstrekking van ruim 45 miljoen dollar voor de verdubbeling van de capaciteit van de palmolieraffinaderij in de Ukraine.

We vragen u te schrijven aan IFC, Wereldbank en het Duitse ministerie voor economische samenwerking (BMZ) met het verzoek geen kredieten te verlenen voor de palmolieindustrie en de aanleg van plantages. Palmolie bedreigt het
regenwoud.

Aan:
– Lars H. Thunell, Executive Vice President & CEO of IFC (International Finance Corporation), lthunell [at] ifc [dot] org
– Robert B. Zoellick, President of the World Bank, rzoellick [at] worldbank [dot] org
– Heidemarie Wieczorek-Zeul, Minister of Develeopment and Economic Cooperation, Gouvernor at the World Bank, poststelle [at] bmz [dot] bund [dot] de

No IFC loans to palm oil industry

Dear Mr. Thunell,

I hereby kindly ask you, not to finance any further projects of the palm oil industry, that means neither the implementation of new palm oil plantations nor for transport, export and processing of palm oil and palm oil products.

Since 2004, the International Finance Corporation (IFC) is funding with three loans worth a total of 96 million USD (project numbers 26271, 24644 and 20348) the international expansion of the Indonesian palm oil company Wilmar.

The Wilmar Group is one of the world’s largest destructors of rainforest. In Indonesia Wilmar owns concession rights for palm oil plantations totalling to 570,000 hectares in Sumatra and Central and Westkalimantan. 200,000 hectares of which are already planted with oil palm trees and the remaining
370,000 hectares of land, according to Indonesian environmental organizations precious rainforest land to be cleared.

With the clearing of tropical forests local populations loose their livelihood, endangered animal and plant species are extinct and global climate warming fueled massively.

The IFC loans to Wilmar for export of palm oil and construction and extension of the palm oil refinery in Odessa in the Ukraine is intended to develop new markets and creating increased demand for palm oil products. The direct consequence of increased demand for palm oil is the clearance of rainforests for new palm oil plantations in Southeast Asia.

Even the Round Table for Sustainable Palm Oil (RSPO), in which both Wilmar as well as the IFC are full members, does not include the conversion of rainforest areas into plantations and is thus not a solution to the problem of rainforest destruction.

Yours sincerely

(Zie verder de website)

(*) Tekstwijziging per 9 december 2008, met dank aan lezer JT:
De multinational Wilmar is gevestigd in Maleisië (Singapore), maar het Europese hoofdkantoor is in Duitsland.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *