Alternatief ‘shoppen’ door freegans: protest tegen de overvloed

(8 augustus 2008) Over het levende protest tegen consumptiedrang en weggooimaatschappij….

(door Rob Bleijerveld)

Op 1 augustus schreef Arjen van der Horst het artikel “Driesterrenmaaltijd uit de vuilnisbak” dat een aardig beeld schetst van een groep mensen in Groot-Brittannië, Frankrijk en de VS – de ‘freegans’ – die hun dagelijkse kostje bijeenscharrelen op markten en uit containers bij supermarkten en restaurants.

Het ‘freeganisme’ kwam eind vorige eeuw op in kringen van antiglobalisten en milieuactivisten. De freegans wijzen de consumptiedrang en -dwang in deze (rijke westerse) maatschappij af en proberen een zo min mogelijk milieu- en natuurbelastend leven te leiden. Ze overleven van datgene dat door anderen wordt weggegooid (voedsel en gebruiksvoorwerpen) en door onderling te ruilen.

Van der Horst liep mee met twee Britse ‘dumpster divers’ (container-duikers) tijdens een nachtelijke zoektocht. De twee halen hun voedsel al 20 jaar lang uit containers.
Door de sterk gestegen voedselprijzen zijn er steeds meer Britten die het voorbeeld van de freegans volgen. “We hebben duidelijk meer concurrentie gekregen. Maar dat is niet erg, er is genoeg gratis voedsel voor iedereen,” aldus Susan.

Supermarkten – ook de Nederlandse – gooien veel voedsel weg omdat de houdbaarheidsdatum is overschreden (ze nemen geen risiko howwel het voedsel meestal niet bedorven is), vanwege een beschadigde verpakking of een verkeerd etiket. Tonnen etenswaren waar niks mis mee is, belanden in de afvalcontainer, omdat het niet meer bij een seizoen of feestperiode past (bijvoorbeeld de chocolade paashazen na Pasen). Slechts een klein deel gaat naar de voedselbanken.

Bron:
Driesterrenmaaltijd uit de vuilnisbak,” door Arjen van der Horst, AD, 1 augustus 2008.

Meer informatie op internet:
– “Insider’s guide to freeganism
– “Freeganisme
– “Freeganism
– “Why Freegan?
– “Freegan Kitchen cooking show
– “Why the middle classes go scavenging in dustbins

Video-weblinks:
– “Le freeganisme face à la société de consommation
– “About Freegans (freeganisme)
– “Freegan Kitchen cooking show
– “Dumpster Diving Tips

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *