Onderzoek AD: groenten, vis en vleeswaren in supermarkt vaak niet vers, soms zelfs bedorven

In het Algemeen Dagblad van 17 mei is
een uitgebreid verslag van een onderzoek te vinden door een panel van
het Centrum voor Smaakonderzoek naar de houdbaarheid van aangeboden
versproducten in supermarkten. Daaruit blijkt dat, op de uiterste
houdbaarheidsdatum bijna tweederde van de vis niet meer 'vers' is.
Datzelfde geldt voor de helft van de groente en vleeswaren. Een
kleiner deel van deze waren werd zelfs aangemerkt als 'bedorven'.
Alleen zuivelproducten kwamen goed uit de test.

Volgens de
huismannen en -vrouwen uit het panel konden 13 % van de beoordeelde
artikelen zo de vuilnisbak in, 38 % werd beoordeeld als
'twijfelachtig' en 49 % als 'voldoende' of 'goed'. De panelleden
zeiden dit niet te hebben verwacht. "We zijn eigenlijk wel een
beetje geschrokken, " aldus een van hen.
Volgens de
onderzoekers is de temperatuur van de koelingen in veel supermarkten
te hoog.

Op de website van het AD zijn de uitslagen van de
testen te vinden, de nodige informatie over testmethodes en
houdbaarheid, alsmede de reacties van een aantal supermarktketens op
het onderzoek.
Zie de weblinks onderaan
http://www.ad.nl/test/houdbaarheidstest/2297556/Eigenlijk_zijn_wij_wel_geschrokken.html

Bronnen:

"Veel versproducten niet meer vers," ANP, 17 mei 2008 
(http://www.zibb.nl/10229635/Subnavigatie/Nieuws/Nieuwsoverzicht/Binnenland-nieuws/Binnenland-nieuwsbericht/Veel-versproducten-niet-meer-vers.htm)

" 'Eigenlijk zijn wij wel geschrokken'," door Paul Hovius,
AD, 16 mei 2008
(http://www.ad.nl/test/houdbaarheidstest/2297556/Eigenlijk_zijn_wij_wel_geschrokken.html)

" 'Geen onverkoopbare rotzooi'," AD, 16 mei 2008
(http://www.ad.nl/test/houdbaarheidstest/2294024/Geen_onverkoopbare_rotzooi.html).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *