Chinezen gaan Carrefour boycotten

In China gaat een oproep rond om op 1 mei te starten met een boycot van de Franse supermarktgigant Carrefour en van luxe productenleverancier LMVH (ondermeer van 'Louis Vuitton'). Ook cosmeticabedrijf L’Oréal is doelwit van de boycot.
De activisten verspreiden hun oproep via internetberichten en SMS-jes in heel China en op websites zijn leuzen te lezen als "Fuck France, Fuck Old EU". Er vonden al een demonstraties plaats voor een aantal Carrefour-vestigingen.

Direkte aanleiding voor de boycot-oproep is de recente verstoring van de rondegang van het Olympische vuur in Parijs door Franse en Tibetaanse activisten en de weigering van de Franse president om een (Franse) boycot van de openingsceremonie in Beijng uit te sluiten. Beide waren gericht tegen China's praktijken in Tibet.

Van Carrefour en LMVH wordt beweerd dat ze de campagne voor Tibetaanse onafhankelijkheid medefinancieren. De Bodyshop, dochtermaatschappij van L’Oréal, steunde in 2007 een reis van de Dalai Lama in Australië.

Carrefour, dat ruim 100 hypermarkt-vestigingen in China heeft, maakte meteen na de oproep bekend dat het niets te maken heeft met de rellen in Tibet en dat het de Opening van Spelen in Bejing actief ondersteunt. Het bedrijf zou ook niets doen dat ingaat tegen de gevoelens van de Chinese bevolking. Tevens werd bekend gemaakt dat er op 1 mei in alle Carrefour-winkels kortingsakties worden gehouden.

Bronnen:
– "Carrefour faces Chinese online boycott bid," door Reuben Easey, 15 april 2008 (http://www.france24.com/en/20080415-carrefour-chinese-online-boycott-bid-2008-olympic-games-retail-industry&navi=MONDE).
– "Carrefour supports Olympics, reaches out to boycotters," door Yang Jian, 16 april 2008 (http://www.shanghaidaily.com/sp/article/2008/200804/20080416/article_356120.htm).
– "Chinese demand Carrefour boycott for Tibet 'support'," door Ian Ransom (Reuters), 15 april 2008 (http://www.guardian.co.uk/feedarticle?id=7463240).
– "China: Carrefour under boycott threat" (http://www.globalvoicesonline.org/2008/04/16/chinacarrefour-under-boycott-threat/)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.