Shop ’n Drop: Aktiewinkelen tegen de afvalberg (België)

Image

(16 maart 2008) Onder het motto “Shop ’n Drop” hielden 50 leden van het Gents Milieufront (GMF) en de Belgische Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) op 14 maart een aktie bij de Gentse vestiging van de GB/Carrefour tegen overbodig plastic verpakkingsmateriaal.

De actievoerders zamelden het overbodige plastic verpakkingsmateriaal in van de klanten van deze winkel terwijl een samba-orkest muziek maakte en de Amerikaan Reverend Billy op luidruchtige wijze de show stal met preken tegen de consumptiemaatschappij. Reverend Billy, dominee van de ‘Church of Stop Shopping’ steekt op hilarische wijze de draak met ons winkelwangedrag en trekt de wereld rond om te preken tegen ons vernietigende consumptiepatroon.

De klanten wordt gevraagd om de verpakkingen van de producten die net kochten, achter te laten. Woordvoerdster Jasmin Lauwaert van JNM: “Als ze dat willen, kunnen ze hun voedingswaren zelfs in herbruikbare doosjes of potjes steken. Vanavond zullen wij alle afval aan de directie van GB overhandigen. Wij willen aantonen dat heel wat inpakmateriaal overbodig is. Wij moeten al dat plastic, isomo of karton niet hebben”.

De aktie is bedoeld om supermarkten op te roepen alternatieven te bedenken voor al dat plastic en om de consument duidelijk te maken dat ze ook nog eens extra betalen voor die rommel.

Deze activiteit was onderdeel het ‘Art for Sale’ festival (5 tot 15 maart) waar artiesten en performers uit binnen- en buitenland de grenzen aftasten tussen kunst en commercie.
Een andere aktie van GMF en JNM ging over blikafval. Op het internet is een filmpje te zien getiteld: “GMF tennist blikjes over omheining Coca Cola (‘Return to Sender’)“.

Meer lezen:
Gents Milieufront (GMF)
Belgische Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM)

Bronnen:
– “Shop ‘n’ Drop – Winkelen tegen de afvalberg,” Mo*, 17 maart 2008 (stond oorspronkelijk op GNF-website).
– “Protestactie tegen verpakkingen aan Gentse supermarkt,” Nieuwsblad, 15 maart 2008.

(Verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=162)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.