Inkoopmacht Nederlandse supermarkten leidt tot uitbuiting


(Persbericht St. Onderzoek Multinationale Ondernemingen 17 november 2007)

In de hele wereld wordt de distributiesector steeds meer gedomineerd door een klein aantal supermarktketens. Onderzoek van SOMO wijst uit dat ook in Nederland supermarkten lage prijzen kunnen afdwingen met niet alleen negatieve gevolgen voor de toeleveranciers in Nederland en wereldwijd, maar ook voor de consument die uiteindelijk minder keuze en kwaliteit krijgt [2]. Myriam Vander Stichele van SOMO: “De varkensindustrie, aardappeltelers, melkboeren maar ook de levensmiddelen- en verpakkingsindustrie van grote merken staan allemaal onder druk van de grote supermarktketens. De recent aangekondigde sluiting van Nederlandse fabrieken van Unilever is een goed voorbeeld van de negatieve gevolgen hiervan.”

Mevrouw Neelie Croes, Europees Commissaris belast met de portefeuille mededinging, verklaarde ooit dat ze het niet erg vond als producenten elkaar kapot concurreren, als de consument er maar beter van werd [3]. Maar slechte behandeling van vooral kleine producenten gaat ten koste van kwaliteit, keuze en uiteindelijk ook goede prijzen voor de consumenten omdat de hele keten zich wereldwijd concentreert, zoals is aangetoond in de rapporten gepubliceerd door SOMO. Kleine producenten krijgen wereldwijd minder kansen wat weer tot grotere armoede en inkomensongelijkheid leidt, en uiteindelijk wellicht ook tot meer migranten op zoek naar een beter inkomen.

In het kader van de internationale actiedag tegen de macht van supermarkten dringen Nederlandse maatschappelijke organisaties er daarom op aan dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoek doet naar eventueel misbruik van de zwakke onderhandelingspositie van producenten en toeleveranciers in de voedselketen door de supermarktketens die in Nederland actief zijn. Ook is het van belang onderzoek te doen naar de manier waarop mededingingsregels deze positie al dan niet verzwakken en voldoende ruimte laten voor initiatieven van duurzame producten [4].

Tevens vragen maatschappelijke organisaties uit verschillende Europese landen aan Europarlementariërs een verklaring te ondertekenen. In deze verklaring worden de mededingingsautoriteiten in de Europese Unie, onder leiding van mevrouw Kroes, verzocht verder onderzoek te doen en de benodigde regelgeving voor te stellen. Ook Nederlandse Europarlementariërs worden opgeroepen om de verklaring te ondertekenen [5].

Noten:

[1] Meer informatie over Internationale Actiedag tegen de macht van supermarkten

[2] Zie het achtergrondartikel “De hoge prijs van goedkope boodschappen: hoe inkoopmacht tot uitbuiting leidt “ (M. Vander Stichele van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), november 2007). .
En twee SOMO-rapporten uit 2006:
* “
The Profit Behind Your Plate. Critical Issues in the Processed Food Industry” (M. Vander Stichele & Sanne van der Wal, december 2006) en
* “Who reaps the fruit? Critical Issues in the Fresh Fruit and Vegetable Chain
[3] Uitspraak Neelie Kroes september 2005 in New York “I like aggressive competition including by dominant companies. And I don’t care if it may hurt competitors, as long as it ultimately benefits consumers.” (Bron: (“EU proposals seek to set clear market-abuse rules”, International Herald Tribune, 19 december 2005)
[4] Brief aan NMa van SOMO, Fairfood, Milieudefensie, Greenpeace, 15 november 2007

[5] De bijbehorende achtergrondinformatie: Briefing voor Europarlementariërs: “De distributiesector in de Europese Unie: wanneer is een markt geen markt?” (oktober 2007)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.