Kom in aktie: SMS tegen het kappen van oerbos voor boodschappen

Image
Photographs taken by Greenpeace paramotors as they launch an ongoing aerial initiative to spot forest and peat fires in an oil palm plantation.
Platgebrand bos Sumatra (foto Greenpeace)

(12 november 2007) Greenpeace voert aktie voor het behoud van de oerbossen in Indonesië. Die worden in snel tempo gerooid om er uitgestrekte palmolieplantages voor in de plaats te zetten. Dat bedreigt niet alleen het leefgebied van de Oerang-Oetangs, maar zorgt ook voor een ongekende klimaatramp. Doe mee en stuur een SMS aan de regering voor oerbosvrije boodschappen!

Greenpeace begon afgelopen week een aktie voor het behoud van de oerbossen in Indonesië. Het bos wordt daar in snel tempo gerooid om er uitgestrekte palmolieplantages voor in de plaats te zetten. En dat bedreigt niet alleen het leefgebied van de Oerang-Oetangs daar, maar zorgt ook voor een ongekende klimaatramp.

‘Door de snelle ontbossing is Indonesië nu al de derde uitstoter van broeikasgassen ter wereld. Op dit moment heeft het land zes miljoen hectare palmolieplantages. De komende jaren dreigt deze oppervlakte te verviervoudigen’, aldus Suzanne Kröger, campagneleider bossen bij Greenpeace.

Palmolieproductie

Greenpeace schreef over dit probleem het rapport ‘Cooking the Climate’ op 8 november uitkwam. Palmolie wordt steeds meer gebruikt in de producten die we in de supermarkt kopen. Volgens Greenpeace kunnen wij als consument nu al niet meer ‘oerbos-vrij’ boodschappen doen! Bedrijven als Unilever, Nestlé en Procter & Gamble zijn direkt betrokken bij het kappen van de bossen en verdienen veel geld met het produceren van deze goedkope grondstof.

De palmolie komt zonder enige belemmering op de Nederlandse markt. Nederland is de grootste importeur van Indonesische palmolie in Europa. Door de import van deze palmolie werd tussen 1995 en 2005 bijna 130.000 hectare bos verwoest.

De Nederlandse regering moet worden aangesproken, omdat die – onterecht – vertrouwt op vrijwillige afspraken die de bedrijven onderling maken. Afspraken zoals gemaakt door de Roundtable on Sustainable Palmoil (RSPO), waarvan Unilever voorzitter is, worden in de praktijk namelijk door de leden geschonden. Greenpeace denkt dat alleen bindende regelgeving door de overheid de vernietiging van het oerbos door de bedrijven kan stoppen.

Aktie

Op de oerbos-aktiepagina van Greenpeace (http://oerbosvrij.greenpeace.colo.basicorange.nl/helpmee.html) staat:

“Het is voor jou als consument op dit moment onmogelijk om oerbosvrij boodschappen te doen. Alleen de overheid kan concrete stappen ondernemen om te garanderen dat alle producten op de Nederlandse markt oerbosvrij zijn. Laat je stem horen, anders zien we straks door de boodschappen het bos niet meer.”

Stuur nu (anoniem) een sms aan de regering. Dit kan op twee manieren:
* met je mobiele telefoon; sms OERBOSVRIJ naar nummer 4411 (kost evenveel als normale sms)
* of voer hieronder je 06-nummer in en klik op ‘verstuur’, OERBOSVRIJ wordt dan automatisch aan 4411 gestuurd. (kost niets)

Meer informatie:
* Het Engelstalige rapport ‘Cooking the Climate’ is te vinden op: http://www.greenpeace.nl/reports/cooking-the-climate
* Het artikel “Unilever en andere multinationals veroorzaken klimaatramp Indonesië – Veenbossen Indonesië verwoest voor palmolieplantages,” van 8 november 2007 op: http://www.greenpeace.nl/news/unilever-en-andere-multination
* De lijst met producten die palmolie bevatten op: http://oerbosvrij.greenpeace.colo.basicorange.nl/productenlijst.pdf
* Het rapport ‘The oil for ape scandal’ over de bedreiging van het leefgebied van de Oerang-Oetangs (Friends of the Earth UK, sept 2005) op: http://www.foe.co.uk/resource/reports/oil_for_ape_summary.pdf
* Een pagina van Milieudefensie vol met weblinks over palmolie op: http://www.milieudefensie.nl/globalisering/links/links-palmolie.htm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.