Internetdocumentaire (4 tm 9 nov.): “Wal-Mart: high cost of low price”

walmartmovie

De documentaire gaat over het supermarktconcern Wal-Mart, Amerika's grootste werkgever, berucht om de lage lonen en de slechte arbeidsomstandigheden. Het bedrijf helpt overheden met het verlagen van de werkloosheidscijfers: mensen die banen verliezen met redelijke lonen en arbeidsvoorwaarden worden gedwongen om een zogeheten Walmartbaan te aanvaarden. Zij komen terecht onder de armoedegrens, zonder behoorlijke verzekeringen, maar in de statistieken tellen zij niet meer mee als werklozen.

Aanklachten

Greenwald interviewde ex-werknemers en winkeliers die zijn uitgebuit door Wal-Mart en geeft een beeld van misstanden en strijd tegen deze reus.
Zo is een van Wal-Mart's werkneemster, een alleenstaande moeder van twee kleine kinderen, gedwongen bijstand aan te vragen omdat het bedrijf geen ziektekostenverzekering levert. Een gezinbedrijf uit Missouri raakt zonder inkomen nadat Wal-Mart een subsidie van 2 miljoen dollar opstrijkt en verderop aan de zelfde weg een filiaal opent. Een burgemeester probeert iets te doen tegen schadeclaims nadat Wal-Mart een vestiging in zijn gemeente sluit en net buiten de gemeentegrens een nieuwe opent. BUrgers in een gemeente in Californie voeren een gemeenschappelijke strijd tegen de gigant en winnen!
Met zijn felle kritiek op de werkwijze van WalMart haalde Greenwald zich de woede van de supermarktketen op de hals.

Boek en DVD

Over de totstandkoming van de film is een boek verschenen, getiteld "Wal-Mart: The High Cost of Low Price" van auteur Greg Spotts. Spotts vertelt over het 9 maanden durende onderzoek door Greenwald en zijn team, over doorbraken en onverwachte problemen, maar ook over de campagnes van basisgroepen die druk uitoefenen op Wal-Mart. Het boek geeft inzicht in de nieuwe taktieken en technologie die een omwenteling betekenden voor het politieke filmwerk en zo een inspiratiebron kunnen vormen voor filmmakers en activisten.

Onderzoek en productie van films als deze wordt gefinancierd middels geldinzameling via organisaties als Moveon.org en Greenwald's mediabedrijf Brave New Films. Maar ook door de verkoop van boeken en DVD's.

Uitzendingen

Ga naar http://www.hollanddoc.nl/gids/ en klik op 'Start het kanaal':

zondag 4 nov: om 17:15 uur
zondag 4 nov: om 02:25 uur

maandag 5 nov: om 11:57 uuur
maandag 5 nov: om 01:23 uur

dinsdag 6 nov: om 18:30 uur
dinsdag 6 nov: om 03:11 uur

Voor de juiste uitzendtijden op 7, 8 en 9 nov: zie de VPRO-gids of kijk op gids.vpro.nl

(Bron: VPRO-gid en gids.vpro.nl. Pas op: de opgave van tijden van  de twee verschillen !)

 

Meer informatie (o.a over het bestellen van boek of de DVD):

http://www.walmartmovie.com/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.