Ingezonden brief: FNV-leiding tekende supermarkt-CAO maar kaderleden wilden aktie voeren

(29 september 2007) Hieronder is een ingezonden brief over de nieuwe supermarkten-CAO, geschreven door Fred, een ontevreden kaderlid van FNV Bondgenoten. De redactie van Supermacht.nl nodigt andere supermarktwerknemers uit om ook te reageren op de nieuwe CAO.

Beste heer, mevrouw,

Als eerste vind ik onze VGL cao niet slecht. Alle regelingen die er in staan, zijn momenteel behouden.

Maar wat mij irriteert, is dat onze werkgevers steeds meer willen hebben zonder zelf te geven. Langere openingstijden, zondags open en op feestdagen. Bang dat zij maar een beetje winst mislopen. En dan ook nog eisen dat medewerkers meer zaterdagen moeten werken, en het liefst de toeslagen ook weg laten. De werknemers worden dan dus vogelvrij.

De vakbonden gaan elke keer weer om tafel met de werkgevers en staan elke keer verbaasd over de houding van die werkgevers: pesten tot uiteindelijk iemand van de vakbond kwaad wordt en met de vuist op tafel slaat. Er is wel een 3% loonsverhoging afgesproken, maar ook dit jaar was er ook weer een aanval op de toeslagen en zaterdag en feestdagen, maar die zijn uitgesteld tot volgend jaar.

In de laatste peiling hadden wij 95% van de leden achter ons staan, die tegen meer zaterdagen werken waren en tegen de afbouw van de toeslagen. Als wij deze mensen bij elkaar hadden kunnen krijgen, dan hadden we eindelijk een vuist kunnen maken tegen de werkgevers.

Maar de vakbonden stemden snel in omdat zij geen aktieplan klaar hadden. Maar zij wisten niet eens welke en wat voor aktie’s wij konden uithalen. Onze kadergroep had al een draaiboek klaar liggen!

En volgend jaar weer onderhandelen terwijl wij weten wat er aan gaat komen
!!!

Wat mij betreft dus niet, onze werkgevers moeten gestopt worden met het denken dat zij de enige machthebbers zijn. Het tij moet keren, vakbonden moeten weer op de bres staan, aktie voeren.

Niet zoals de vorige keer met onze massale aktie tegen het vorige kabinet. Na een dag vonden de vakbonden het weer welletjes, ze hadden succes gehad en daar bleef het bij. Maar als wij door waren gegaan met aktie’s hadden wij een hoop kunnen winnen.

Het is nu gewoon tijd om onze tanden weer te laten zien, zowel tegen de werkgevers alsmede de politici.”

Vriendelijke groet Fred”

(emailadres van Fred: 2082xb17 AT hetnet PUNT nl)

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=127)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.