Nieuwe CAO supermarkten; hete hangijzers doorgeschoven naar volgend jaar

(23 september 2007)(update 180122) Op 13 september bereikten bonden en werkgevers na een jaar van zware onderhandelingen een definitief akkoord over een nieuwe supermarkt-CAO (looptijd tot 1 april 2008). Een aantal hete hangijzers zijn echter doorgeschoven naar volgend jaar…

(door: Rob Bleijerveld)

Op 13 september bereikten bonden en werkgevers een definitief akkoord over een nieuwe CAO voor de supermarkten. Deze CAO heeft een looptijd tot 1 april 2008 en verschilt alleen van de vorige wat betreft de lonen. Afgesproken is een loonsverhoging van 2 % per 1 augustus 2007 en een van 1 % per 1 januari 2008.

Blokkades

In augustus dachten de bonden FNV Bongenoten en CNV Dienstenbond dat de CAO rond was, maar de werkgevers blokkeerden een definitief akkoord omdat ze het niet eens waren over hoe en wanneer de loonsverhogingen zouden worden uitbetaald. Ze beriepen zich op (vermeende) afspraken uit het verleden, waarbij er voor een deel van de werknemers, de zogenaamde periodeloners, een andere regeling gold dan voor de “maandloners”.

De periodeloners (loonbetaling elke 4 weken) zouden pas op 13 augustus 2007 de eerste loonsverhoging ontvangen en de tweede loonsverhoging op 31 december 2007. Dat zou hen tussen de tien en twintig euro schelen…

De FNV Bondgenoten kwamen met een alternatief voorstel dat de werkers geen geld zou gaan kosten en hield, samen met de CNV Dienstenbond, voet bij stuk. Uiteindelijk ging een deel van de werkgevers, het Vakcentrum Levensmiddelen [1] akkoord. De andere werkgeversorganisatie, de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen (VGL) [2], bleef langer dwarsliggen. Volgens Nicole Boonstra, bestuurder van FNV Bondgenoten, was hier sprake van een echte “kruideniersmentaliteit.” Op 13 september gaf ook de VGL toe.

Probleem doorgeschoven naar volgend jaar

Bij het afgelopen CAO-overleg van dit jaar ging het er heel hard aan toe aan de onderhandelingstafel. De bonden hebben ternauwernood de werkgeversvoorstellen rondom het afschaffen van toeslagen en het uitbreiden van het aantal zaterdagen kunnen tegenhouden, en hebben toch nog een 3 % loonsverhoging kunnen afspreken.

Het resultaat hiervan is, volgens de CNV Dienstenbond, dat de inhoudelijke discussie rondom uitbreiding van het aantal te werken zaterdagen en afschaffing van de toeslagen voor de bijzondere uren feitelijk een jaar vooruit geschoven is. De volgende onderhandelingen in april beloven in die zin dan ook vuurwerk.

Enquete FNV

In het kader van de nieuwe CAO-onderhandelingen, die over niet al te lange tijd weer starten, heeft de FNV Bondgenoten een “enquête arbeidsvoorwaarden” gelanceerd [3]. De leden kunnen tot 25 september hierin hun mening kwijt en aan de bond vertellen wat hun prioriteiten zijn met betrekking tot afspraken over loonsverhoging, werkzekerheid, scholing, pensioenen, werktijden, en dergelijke. De enquete zal een rol spelen bij het bepalen van de inzet van de FNV bij de CAO-besprekingen in 2008.

Noten:
[1] Het Vakcentrum is de “brancheorganisatie van de zelfstandige detaillist in de foodsector en de fast moving consumer goods”. De Vakcentrumleden vertegenwoordigen zo’n 75% van de totale omzet “in food” gerealiseerd door zelfstandige ondernemers. Zie: http://www.vakcentrum.nl/
[2] VGL: Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen. Hierbij zijn de volgende bv’s aangesloten: A&P Holding/Schuitema; Albert Heijn; Aldi (Best, Culemborg, Drachten, Groenlo, Ommen, Roermond, Roosendaal en Zaandam); Aldi Inkoop B.V.; Boni Supermarkten; Deen Supermarkten; Dekamarkt; Em-Té Supermarkten; Hoogvliet; B.V.; Jan Linders; Jumbo Supermarkten; Laurus; Lidl Nederland; Nettorama; Poiesz Supermarkten; Samenwerkende Dirk van den Broek Bedrijven; Sanders Supermarkt; Stationsfoodstore; en Vomar Voordeelmarkt. Zie (inmiddels verouderde link): http://www.raadnederlandsedetailhandel.nl/index.cfm/17,0,87,html (NB de nieuwe website van de Raad Nederlandse Detailhandel: https://www.rndweb.nl)
[3] Meer hierover op: http://www.fnvbondgenoten.nl/dossiers/dossier_overzicht/beloning/algemeen/enquete_arbeidsvoorwaarden_2008/ (Dit artikel is niet meer online beschikbaar – jan. 2018)

Bronnen:
– “Afspraak is Afspraak in Supermarktland !!!!!!!!!”, door Arie van der Pijl, 16 augustus 2007 (http://www.fnvbondgenoten.nl/branches_bedrijven/branches/handel/supermarkten/afspraak_afspraak/). (Dit artikel is niet meer online beschikbaar – jan. 2018)

– “Supermarkten moeten zich aan afspraak houden”, door Peter Beekman, 11 september 2007 (http://www.fnvbondgenoten.nl/nieuws/actueel/495802/). (Dit artikel is niet meer online beschikbaar – jan. 2018)
– “Probleem loonsverhoging supermarktpersoneel opgelost”, 13 september 2007 (http://www.cnvdienstenbond.nl/nieuws/artikel/24546/?tx_ttnews%5Byear%5D=2007&tx_ttnews%5Bmonth%5D=09&cHash=c7d1809a66). (Dit artikel is niet meer online beschikbaar – jan. 2018)
– “Cao-conflict Supermarkten rondom periodelonen opgelost,” door Arie van der Pijl, 18 september 2007 (http://www.fnvbondgenoten.nl/branches_bedrijven/branches/handel/supermarkten/501912/).(Dit artikel is niet meer online beschikbaar – jan. 2018)

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=126)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *