“Koe 80 heeft een probleem – Boer, consument, agro-industrie en grootdistributie”

Ongeremde globalisering creëert chaos. De mondiale industriële landbouw ruïneert de familiale lokale landbouw en daarmee het leven en de welvaart van een paar miljard mensen op het platteland. 865 miljoen mensen hebben honger en van hen zijn er 600 miljoen zelf boer.

De toekomst zal uitwijzen of boer en consument terrein kunnen heroveren op de agro-industrie en de grootdistributie om die honderden miljoenen mensen opnieuw levenskansen te geven.

VRT journalist, filmer en auteur Dirk Barrez schreef dit boek over de mensen die wereldwijd voor ons eten zorgen.; een zoektocht naar een duurzame landbouw die de boeren laat leven en alle mensen te eten geeft.

Bestellen van het boek (met of zonder gelijknamige DVD) kan via: http://ikwilniet.org/bestelformulieren/bestelformulier_koe80.htm


Dit boek kan ook besteld worden in combinatie met de eerder verschenen DVD “Koe nummer 80 heeft een probleem; Boer tegen agro-industrie ”

Inleiding bij de DVD:

Boeren over heel de wereld voeren strijd voor een andere landbouw, Altemir in Brazilië, Ndiogou en Awa in Senegal, René in Frankrijk. Samen met vele anderen ijveren ze in hun bewegingen, op markten en manifestaties, tot op de top van de Wereldhandelsorganisatie, voor een duurzame landbouw die mens en milieu respecteert.

Wil je weten waarom Afrikanen de boot nemen naar Europa? Kijk hoe de sojateelt in Brazilië het oerwoud vernietigt en geen plaats voor mensen laat. Veel van die soja belandt in Europa. De agro-industrie voedert er haar koeien mee en produceert melk- en graanoverschotten. Die worden gedumpt in Afrika. Je zal maar boerin zijn in de Sahel en jouw melk en gierst niet verkocht krijgen. Het gevolg? nog minder inkomen, nog meer werkloosheid, armoede en migratie.

Dit is het verhaal van de mensen die zorgen voor ons eten. Ze aanvaarden niet dat de welvaart van een paar miljard mensen op het platteland kapot gaat en 850 miljoen mensen honger hebben waarvan 600 miljoen zelf boer zijn.

Dit is het verhaal van de strijd tussen een mondiale industriële landbouw en een familiale landbouw die vooral lokaal en regionaal is en die vele honderden miljoenen mensen opnieuw levenskansen geeft.

toevoeging 23-9-07:

Voor een interview met Barrez “Boeren aller landen, verenigt u”
zie: http://www.globalinfo.nl/content/view/1321/30/

en voor het uitgebreide artikel “Lof der zotheid – Hoe de landbouwindustrie een paar miljard mensen vermorzelt” (PALA brief nr 50), zie:
http://www.pala.be/palabrief.php?showarticle=1&id=00059

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *