Paramilitairen huldigen Chiquita in Albert Heijn

 

Bekijk het filmpje 

Deze eenheid is speciaal uit de regio Urabá, Colombia naar Amsterdam gekomen om in Albert-Heijn Chiquita te huldigen. Albert Heijn steunt via de verkoop van Chiquita bananen, sap en ananassen een regime waar mensenrechtenschendingen op massale schaal plaatsvinden.

Chiquita Brands heeft gedurende een periode van 10 jaar zo'n 1.7 miljoen miljoen dollar aan de AUC overgemaakt. Chiquita: "Wij betaalden de paramilitairen om onze werknemers tegen hen te beschermen." De AUC echter gebruikte dit geld echter om op structurele wijze vakbondsleden en kritische plantage-arbeiders van Chiquita te vermoorden.

Volgens de AUC een bijzondere vriendendienst: "Wij zijn ook de lulligste niet! We hebben hiermee nog allerlei andere interesante en productieve activiteiten kunnen bekostigen zoals: buitengerechtelijke executies, martelingen en bedreigingen en vermoorden van mensenrechtenactivisten." Toen deze financiering boven tafel kwam werd Chiquita aangeklaagd door de regering van de VS voor het ondersteunen van een terroristische organisatie.

Echter met een schuld- bekentenis en het betalen van 25 miljoen euro heeft Chiquita deze schuld kunnen afkopen. Met andere woorden: er is nooit niemand bij Chiquita Brands voor gestraft! Bovendien hebben de slachtoffers van het paramilitair geweld geen enkele vorm van compensatie gezien: van deze 25 miljoen euro ging geen cent naar de slachtoffers, nog geen excuus kon ervan af!

De slachtoffers van het paramilitair geweld zijn dan ook een rechtzaak begonnen. Zij eisen rechtsvervolging van de directeuren van Chiquita voor het ondersteunen van de gewapende strijd in Colombia.

Amnesty International bracht in hun jaarrapport vorige week verslag over deze schendingen in Colombia (zie www.chiquitakills.org).

Bron: www.noticias.nl

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *