“Bevoorrading van winkels afstemmen op productie: beter en goedkoper”

(1 juli 2007) Onderzoeker Piet van der Vlist promoveerde op 29 juni op een proefschrift over een goedkoper en meer efficiënt bevoorradingssyteem voor supermarkten.

(door Rob Bleijerveld)

Volgens onderzoeker Piet van der Vlist is het goedkoper en effectiever voor de detailhandel indien supermarkten hun voorraden zelf opslaan in hun winkels en eigen magazijnen. Nu gebeurt dat voornamelijk door fabrikanten en leveranciers die daarmee onnodig op extra kosten worden gejaagd. Dit stelt hij in zijn proefschrift “Synchroniseer de retail supply chain” waarmee hij afgelopen vrijdag promoveerde aan de Erasmus Universiteit [1].

Van der Vlist bekeek de kosten die in de gehele logistieke keten worden  gemaakt bij de bevoorrading van supermarkten. Het huidige logistieke systeem dat supermarktketens hanteren is gebaseerd op het afstemmen (synchroniseren) van de bevoorrading op winkelbestellingen [2]. Door hun voorraden laag te houden, bestellen de supermarkten vaak en in kleine hoeveelheden. De kosten die de leveranciers echter hierdoor moeten maken, zijn vele malen hoger dan kosten van voorraad bij de supermarktketens [3]. Het gaat daarbij niet alleen om de kosten van voorraad, maar ook om de hogere kosten van order-verzamelen en distributie.

Maar het kan volgens Van der Vlist voor de meeste producten [4] goedkoper en beter door uit te gaan van een “omgekeerde logistieke keten.” Hierbij worden de productiegoederen zo snel mogelijk vanaf de fabrieken naar de winkels of distributiecentra van supermarkten gebracht. De magazijnen van de leveranciers worden min of meer voorraadloze overslagpunten waar de goederen van de verschillende fabrieken van een fabrikant tijdelijk worden verzameld. Na aankomst daar zullen de volle pallets snel per vrachtwagen worden vervoerd naar de winkels waarbij de hoeveelheden voldoende zijn om in de behoefte van de supermarkten te voorzien, tot aan de volgende distributieronde. De winkelschappen zouden ondertussen moeten worden vergroot zodat er meer voorraad in de winkel past en de bevoorrading van de opslagruimten van de supermarkten efficiënter kan.

In zijn proefschrift onderbouwt Van der Vlist elk van de onderdelen van het ontwerp met wiskundige bewijzen en simulaties. Een succesvolle proef met ketensynchronisatie tussen Unilever Bestfoods en Jumbo Supermarkten toonde aan dat het ook in de praktijk toepasbaar is. Het leverde de bedrijven al na anderhalve maand een kostenverlaging van 33 procent op, volgens Wicher Nijkamp, logistiek manager bij Unilever Bestfoods [5].

Van der Vlist deed zijn onderzoek in samenwerking met de Technische  Universiteit Eindhoven, het Erasmus Research Institute of Management (ERIM), de onderzoeksschool van RSM Erasmus Universiteit en de Faculteit der Economische Wetenschappen.

Noten:
[1] “Bevoorrading van winkels kan beter en goedkoper,” RSM Erasmus Universiteit,  19 juni 2007 (http://www.eur.nl/nieuws/detail/article/875/).
[2] Dit is een uitwerking van het beheerssysteem voor toelevering dat is ontworpen  door het Japanse Toyota. Meer hierover op: “Just-in-Time Inventory Management¨ (http://edwardlowe.org/digital-library/just-in-time-inventory-management/) [link geupdate]. [3] De steeds machtiger wordende supermarktketens kunnen hun kosten steeds meer afschuiven op producenten en leveranciers (zie: “Stimuleren van geïndustrialiseerde landbouw en wereldwijd vernietigen van kleine boerenbedrijven” (https://www.supermacht.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=71&Itemid=61)).
[4] Zijn nieuwe bevoorradingsconcept zal volgens deskundigen minder goed werken voor snellopende producten en “langzaamlopers”. (uit: “Opleiding HBO Logistiek Management- dag, ISBW¨ (http://www.isbw.nl/opleiding-training/HBO-Logistiek-Management-dag.htm) [link geupdate].

[5] “ISBW “Opleiding HBO Logistiek Management- dag¨ (http://www.isbw.nl/opleiding-training/HBO-Logistiek-Management-dag.htm) [link geupdate].

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.