Onderhandelingen supermarkt-cao stukgelopen door houding werkgevers

(20 mei 2007)(update 180122) De onderhandelingen voor een nieuwe supermarkt-CAO liepen op 14 mei stuk door onwil van de kant van de werkgevers. Als de vakbondsleden van CNV en FNV het eindaanbod van de werkgevers afwijzen, zijn akties “niet uitgesloten”.

(door Rob Bleijerveld)

CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten meldden op 15 mei dat de onderhandelingen voor een nieuwe supermarkt-CAO de avond daarvoor waren stukgelopen. Beide bonden wezen het eindaanbod af dat de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen en Vakcentrum Levensmiddelen namens de werkgevers presenteerden.

De CNV Dienstenbond is van mening dat dit eindaanbod [1] “een brevet van onvermogen” is. Volgens CNV-vakbondsbestuurder Feddy Monsma wilden de werkgevers er blijkbaar niet meer op basis van argumenten uitkomen (Een eindbod maakt verder onderhandelen namelijk onmogelijk). Hij is zeer teleurgesteld omdat “de werkgevers geen oog hebben voor de belangen van de werknemers.”

Het is nu aan de leden van de CNV om zich (eind mei) uit te spreken. Als zij het eindbod ook afwijzen en als de werkgevers niet terugkomen op hun eindvoorstel, dan sluit de bond acties niet uit, aldus Monsma.

Ook FNV Bondgenoten wijst het bod werkgeversbod af. Bondgenoten heeft naar eigen zeggen aan de cao-tafel alles geprobeerd om de werkgevers te overtuigen, “maar de werkgevers waren niet bereid om ons verder tegemoet te komen.” De sectorraad supermarkten – een groep actieve vrijwilligers werkzaam in de branche – was zeer nauw betrokken bij de onderhandelingen en heeft deze op de voet gevolgd en vindt het eindbod zeer teleurstellend.

Het ging bij de onderhandelingen vooral om drie zaken: loonsverhoging, looptijd van de CAO en verplicht werken op zaterdagen [2].

Over 2007 bieden de werkgevers 2% loonsverhoging, 3% over 2008 en 2% over 2009, maar de geinterviewde werknemers (leden en niet-leden) in de bezochte supermarkten willen jaarlijks 3% erbij. De werkgevers willen de CAO door laten lopen tot en met 30 september 2009, terwijl de bonden kiezen voor een jaar en hooguit voor twee jaar. In de huidige CAO [3] – die jongstleden 1 april afliep en geldt voor 220 duizend mensen – staat dat werknemers mogen worden verplicht om 12 zaterdagen te werken. De werkgevers willen dit aantal nu verhogen naar 24, dat is een keer per twee weken. De bonden gaan niet verder dan 18.

Bronnen:
– “Eindbod van werkgevers Supermarkten,” door Arie van der
Pijl van 15 mei 2007 (http://www.fnvbondgenoten.nl/branches_bedrijven/branches/handel/supermarkten/eindbod_super/). Dit artikel is niet meer online beschikbaar (jan. 2018).
– “Cao-overleg supermarkten vastgelopen,” Trouw, van 15 mei 2007 (http://www.trouw.nl/laatstenieuws/laatstenieuws/article713101.ece/Cao-overleg_supermarkten_vastgelopen). Dit artikel is niet meer online beschikbaar (jan. 2018).
– “Cao-overleg supers klapt uit elkaar,” door Joep Meijsen (ANP)
van 15 mei 2007 (http://www.zibb.nl/retail/food/nieuwsbericht/asp/artnr/1402297/versie/1/). Dit artikel is niet meer online beschikbaar (jan. 2018).
– ¨Overleg zit vast over cao supermarkten,¨ NRC, 15 mei 2007.

Noten:
[1] “Eindbod werkgevers 14 mei 2007” (http://www.fnvbondgenoten.nl/site/branches_bedrijven/branches/handel/supermarkten/385084). Dit artikel is niet meer online beschikbaar (jan. 2018).
[2] “Eindbod CAO Supermarkten 2007 – De belangrijkste verschillen op
een rij”, 16 mei 2007 (http://www.fnvbondgenoten.nl/site/branches_bedrijven/branches/handel/supermarkten/385086). Dit artikel is niet meer online beschikbaar (jan. 2018).
[3] De oude supermarkt-CAO is te vinden via: http://www.supermarkt.nl/index.php?bjct_id=48. Dit artikel is niet meer online beschikbaar (jan. 2018).

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=104)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *