Armoedelonen en gevaarlijke arbeidsomstandigheden: het geheim achter het supermarktsucces

(14 mei 2007) Op 23 april 2007 bracht de Britse ontwikkelingsorganisatie ActionAid het rapport “‘Who pays?’ – How British supermarkets are keeping women workers in poverty” uit dat aantoont dat de supermarkteisen aan ontwikkelingslanden vrouwelijke arbeiders daar in een dwangpositie brengt. Action Aid vraagt om een onafhankelijke toezichthouder op de overzeese activiteiten van de supermarkten.’Who pays?’
.
(door Action Aid; vertaling/bewerking: Rob Bleijerveld)

‘Who pays?’

De manier waarop Britse supermarkten zaken doen met ontwikkelingslanden bindt vrouwelijke arbeiders aan verbijsterend lage lonen en aan gevaarlijke werkomstandigheden, aldus een persbericht van de Britse organisatie Action Aid van 23 april. In een recent rapport – “‘Who pays?’, How British supermarkets are keeping women workers in poverty” – geeft de organisatie aan dat vrouwelijke arbeiders vast zitten in een cyclus van armoede en onveiligheid doordat de supermarkten voortdurend lagere prijzen eisen en hun opdrachten wijzigen.

Claire Melamed, hoofd van de afdeling Handel en Ondernemingen van  ActionAid: “De vier grote supermarkten willen hun klanten graag overtuigen van hun ethische uitgangspunten. Maar in werkelijkheid worden de alsmaar groeiende winsten van de bedrijven opgestuwd door de schandalig lage lonen en de verschrikkelijke arbeidsomstandigheden waarmee de vrouwen te maken hebben die de levensmiddelen en de kleding produceren die wij elke dag kopen.”

Het ActionAid-onderzoek wees uit, dat:

– de prijsoorlog tussen de Britse supermarkten Tesco, Asda en Sainsbury over bananen uit Costa Rica leidde tot de afschaffing van vaste betrekkingen van de vrouwen op de plantages; ze kunnen nu alleen nog tijdelijke en onzekere stukwerk-banen krijgen voor lagere lonen. De lonen zijn in feite zo laag – rond een halve euro per uur – dat de vrouwen zich niet kunnen veroorloven een pauze te nemen tijdens het overvliegen van de gifsproeiende vliegtuigen!

– jonge vrouwen in Bangladesh voor ongeveer 9 eurocent per uur kleding produceren voor Asda (Wal-Mart) en Tesco en dat ze worden gedwongen wekenlang tot 14 uur per dag te werken.

– de druk van supermarkten om de prijs van cashewnoten te drukken leidde tot een explosieve groei van de zwarte markt in India. Vrouwen werken daar voor  slechts 50 eurocent per dag in de verwerkende industrie terwijl ze blijvende  schade oplopen aan hun handen door de toepassing van sterke zuren.

Eis: onafhankelijke toezichthouder

ActionAid roept de Britse regering op een onafhankelijke toezichthouder in te stellen die supermarkten rekenschap laat afleggen voor hun overzeese activiteiten. Zelfs de meest effectieve en vrijwillige gedragscode van de indiustrie voorkwam dit soort praktijken niet.

Claire Melamed: “De supermarkt-giganten bleken niet bereid of in staat om zichzelf effectief in de gaten te houden. De regering moet goed nadenken over de gewenste bedrijfsimage van de BV Groot-Brittannië, en als dat er een is zonder uitbuiting en ontbering, dan moet ze nu in aktie komen.”

ActionAid vraagt ook van de Competition Commission (RB.: de Britse Mededingingsautoriteit) om een onafhankelijke supermarktreguleerder aan te bevelen als onderdeel van het lopende onderzoek naar de Britse kruideniersmarkt.

Feiten:
* Meer dan 7 van elke 10 pond die in Groot-Brittannië wordt uitgegeven aan  kruidenierswaren gaat in de supermarktkassa.
* Arme landen verdienen per dag 7 miljoen pond aan voedsel en kleding dat Britse  klanten bij de supermarkt kopen.
* Vrouwen maken 60 tot 90 % uit van de arbeidspool in de voedsel- en  kledingbranche in ontwikkelingslanden.

Bron:
“Poverty pay and dangerous conditions: the secrets of supermarket success”, Action Aid, 23 april 2007 (http://www.actionaid.org.uk/100829 /poverty_pay_and_dangerous_conditions_the_secrets_of
_supermarket_success.html
)

Het rapport is te vinden op:http://www.actionaid.org.uk/doc_lib /actionaid_who_pays_report.pdf
Zie ook het artikel “6p a T-shirt. 30p an hour for shelling cashews. Supermarkets accused of exploiting women,” door Terry Macalister in The Guardian van 23 april 2007 (http://environment.guardian.co.uk/food/story/0,,2063415,00.html).
Voor meer campagnenieuws over uitbuiting van buitenlandse arbeiders door Britse supers, zie: “Workers overseas” (http://www.tescopoly.org /index.php?option=com_content&task=view&id=55&Itemid=78).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *