22 april: Earthday 2007 – Wat eten we?


22 april is Earthday, de dag voor mondiale duurzame ontwikkeling. Dit jaar staan voedselproductie en landbouw centraal. Voedselschandalen, dierziekten, genetische manipulatie en chemische technieken in voedselverwerking bedreigen onze voedselveiligheid. Nederlandse consumenten en producenten in het Zuiden en hier staan steeds verder van elkaar: meer en meer zijn we afhankelijk van enkele multinationals en internationale handelaren, die ons voedselpatroon bepalen. De boer wordt door de alsmaar dalende voedselprijzen op de wereldmarkt gedwongen steeds industriëler te produceren. Maar wij, als burgers en consumenten, hebben veel macht. 'Verantwoordelijke' keuzes maken is helemaal niet zwaar, want goed en duurzaam eten is leuk en niet zo ingewikkeld als meestal gedacht wordt. En dat willen we deze dag in hapklare brokken serveren.

Met een tocht langs boerderijen in de omgeving van Utrecht fiets je letterlijk ingredienten voor een maaltijd en debat bij elkaar. Op elke boerderij valt wat te beleven: een kookdemo en proeverij met lokaal geproduceerde en seizoensgebonden producten, een verhalenverteller die niet alleen voor kinderen verhaalt, maar hen wel kan inwijden, een boer die uitlegt wat boer-zijn betekent en een foto-tentoonstelling die voorop loopt op de films die je in het Louis HartlooperComplex kunt zien.

Twee recente films, “We feed the world” en “Our daily bread” laten de huidige problemen in de voedselproductie duidelijk zien. In een afsluitend debat komen verschillende experts over alles wat je vandaag hebt meegemaakt aan het woord. Hoe beïnvloeden de multinationals onze keuzes in de supermarkt? Kunnen boeren een eerlijke boterham verdienen als ze de wereldmarkt laten voor wat die is? Waarom accepteren we het smakeloze en vaak ongezonde eten dat ons wordt voorgeschoteld?


Programma:

11.00 – 15.00 uur: Fietstocht langs verschillende boerderijen in de omgeving van Utrecht. Op elke boerderij vinden activiteiten plaats. Binnenkort hier een fietsroute en overzicht van activiteiten.


Programma in het Louis Hartlooper Complex:

14.00 – 15.30 uur: vertoning Our daily bread.
16.00 – 17.30 uur: debat met verschillende deskundigen. Informatie volgt.
18.00 – 19.30 uur: vertoning We feed the world

Ondertussen vindt in het kabinet een informatiemarkt plaats waar ook een kookdemo en proeverij worden aangeboden. Alle programma onderdelen zijn gratis, alleen voor de films moet u een kaartje kopen bij de kassa van het LouisHartlooperComplex.

Waar: Louis Hartloopercomplex, Tolsteegbrug 1, Utrecht.
Organisatiie: TUMULT i.s.m. Boerenverstand, Stichting Boerengroep Wageningen, Stichting Duurzame Solidariteit en Louis Hartlooper Stichting mogelijk gemaakt door NCDO.

Meer info:
TUMULT, tel. 030 233 24 30 of info [at] tumultdebat [dot] nl.

Internet:
www.boerenverstand.nl
www.boerengroep.nl
www.hartlooper.nl
www.earthday.nl
www.aerthady.net
www.tumultdebat.nl/newhtml/images/Earthday/ED2007%20Wat%20eten%20we%20Food%20for%20thought.pdf

Bron:
http://www.milieuplein.nl/ventura/engine.php?Cmd=see&P_site=399&P_self=297323&PMax=&PSkip=&PHPSESSID=b98ce2b756e84710bec498376d5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *