4 april: workshop en film ‘We Feed The World’

(31 maart 2007 – update 210311) Op 4 april wordt in Utrecht de documentaire ‘We Feed The World’ vertoond en aansluitend is er een workshop over de verschillende verantwoordelijkheden van boeren, bedrijven, consumenten en politiek.

‘We Feed The World’ is de titel van de film van Erwin Wagenhofer (Oostenrijk, 2005) die o.a. in Duitsland heel wat stof heeft doen opwaaien.

De documentaire stelt de productie en consumptie van voedsel aan de kaak en schotelt de kijker een aantal schokkende feiten voor. Zo laat de film zien hoe Afrikaanse landen getroffen worden door de in Europa gesubsidieerde tomatenteelt. Om het pluimvee in het Westen te voeden, exporteert Brazilië op grote schaal soja. Daar gaat de sojateelt echter ten koste van het Amazonegebied en lijdt een aanzienlijk deel van de bevolking honger.

De film geeft een genuanceerd beeld van de geglobaliseerde voedselketen. Zo komen onder andere boeren, een VN-rapporteur, een bioloog en de CEO van  Nestlé aan het woord, elk met hun eigen benadering van de problematiek.

De afdeling MT/V&G grijpt deze film aan om i.s.m. Stichting Boerengroep uit Wageningen een discussie te houden over de verschillende verantwoordelijkheden van boeren, bedrijven, consumenten en politiek.

Hoe wordt ervoor gezorgd dat er een juiste prijs betaald wordt voor het voedsel?
Is het onwetendheid dat verbetering van gedrag in de weg staat?
Ook de verantwoordelijkheid die iemand draagt als werknemer van een bedrijf komt aan bod.

Aan de hand van fragmenten van in totaal +/- 1 uur zullen verschillende stellingen naar voren worden gebracht. Hierover kan de zaal van mening wisselen onder leiding van een gespreksleider van de Boerengroep. De stellingen staan op de discussiesite.

Hier meer over de film (Zie op wikipedia. De oorspronkelijke weblink (http://www.wefeedtheworld.nl/) is niet meer online.
En hier over de Stichting Boerengroep
De discussiesite is niet meer online. (Was: http://www.xsbb.nl/phpbb/viewforum.php?id=milieutechniek&f=16)

Datum en Tijd:  4 april 2007 om 19 uur
Lokatie:  Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht
Organisator: Afdeling Milieutechniek/Voedsel&Groen van Kivi Niria uit Wageningen (i.s.m. Stichting Boerengroep uit Wageningen).

Opgeven bij: congres at kiviniria dot nl / 070 391 98 46
Kosten E 10,- voor leden, E 12.50 voor niet-leden, gratis voor studenten
(Bron: Duurzaamheidslijst (http://http://www.ddh.nl/duurzaam/) / Omslag (http://www.omslag.nl/index.html)

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=93)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.