FNV Bondgenoten daagt discounter Aldi voor de rechter

(20 maart 2007 – update 210306) Aldi moet de rechter binnenkort uitleggen waarom de  chauffeurs op het distributiecentrum in Culemborg elke zaterdag moeten werken. Volgens FNV Bondgenoten, die over deze maatregel een proces aanspande tegen het Duitse supermarktconcern, laat de CAO slechts toe dat een chauffeur één zaterdag per maand werkt om Aldi-filialen te voorzien van levensmiddelen.

(door Rob Bleijerveld)

Vakbondsbestuurder Henk van der Ploeg zegt dat het uitzonderlijk voor de supermarktbranche is dat de rechter er aan te pas moet komen. “Aldi is de uitzondering. Met dat bedrijf valt niet te praten.” De bond ziet geen andere mogelijkheid dan een proces omdat de directie niet van plan is haar beleid te wijzigen.

In februari werd van der Ploeg de toegang ontzegd tot het distributiecentrum van Aldi in Best waar hij wilde vergaderen met de belangengroep Logistiek, een zelforganisatie van werknemers van de vestiging. Dit en het feit dat het de belangengroep nog steeds verboden is om bijeen te komen in het Aldi-gebouw is in strijd met de afspraken die Aldi, bonden en belangengroep enkele jaren geleden maakten en die zijn vastgelegd in een contract.

Jarenlange strijd tegen Aldi

Henk van der Ploeg: “Al jaren voeren we een strijd met het Aldi-concern, want ze zien ons liever gaan dan komen. Werknemers worden onder druk gezet, de naleving van de gemaakte afspraken deugt van geen kant.” Nieuwsberichten over Aldi spreken niet alleen van niet-nagekomen afspraken en het negeren en tegenwerken van de zelforganisatie van werknemers, maar ook van intimidatie, misleiding en wurgcontracten. De bonden voelen zich al geruime tijd gedwongen hun toevlucht te zoeken tot de rechter.

Dat gebeurde bijvoorbeeld nadat Aldi begin maart 2004 het actieve vakbondskader Willem van den Broek ontsloeg nadat deze in een radio-uitzending kritiek op het arbeidsomstandighedenbeleid van Aldi had gegeven. De discounter moest dit besluit echter ongedaan maken na tussenkomst van de rechter. En drie jaar geleden vochten de bonden met Aldi al voor de rechtbank een conflict uit over de zogenaamde wurgcontracten van de discounter. Het bedrijf verplichtte bedrijfsleiders destijds contracten te tekenen, waardoor ze gedwongen werden om structureel te veel uren te maken.

De datum van de nieuwe rechtszaak is nog niet bekend.

CAO

In de supermarktsector zijn twee CAO’s van toepassing: die voor de Vereniging Grootbedrijf Levensmiddelen (waar Aldi onder valt) en die voor het Levensmiddelenbedrijf. Zie ondermeer: “Is de VGL-cao of de cao voor het Levensmiddelenbedrijf van toepassing?,” door Arie van der Pijl (FNV B) van 26 januari 2006 (niet meer online). De CAO’s voor de supermarkten zijn hier te vinden [maart 2021].

Verder lezen:
* “Correspondentie tussen FNV Bondgenoten en Aldi Best,” door Nanja Ruiter, 2 maart 2007 (niet meer online).
* Website van FNV-Bondgenoten onder zoekterm: “Aldi” (FNV Bondgenoten bestaat niet meer. Voor de supermarkten is er nu FNV Handel).

Bronnen:
* “Aldi voor rechter over personeel,” Zibb, 16 maart 2007 (niet meer online).
* “Aldi Best weert vakbond uit bedrijf,” door Henk van der Ploeg (FNV B), 26 februari 2007 (niet meer online).
* “Kantonrechter wijst Aldi terecht in ontslagzaak vakbondskaderlid,” door FNV Bondgenoten, 5 maart 2004 (niet meer online).

(Verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=89)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.