28 maart: Symposium duurzame plattelandsontwikkeling Overijssel

(16 maart 2007 – update 210306) Op 28 maart wordt in Heino een symposium gehouden over duurzame plattelandsontwikkeling in Overijssel, getiteld “Oons ambacht – op weg naar een duurzaam Overijssel”. Het project ´Oons ambacht´ koppelt bestaande en nieuwe plattelandsintitiatieven om de vermarkting van producten van de reguliere, duurzame en biologische landbouw te bevorderen. Met het succesvolle Duitse project ´Unser Land´ als voorbeeld.

Op het symposium zijn twee presentaties te zien van ´Unser Land´, wordt uitgelegd wat de ´duurzaamheids-scan´ is en is er een lezing over marktwerking in Overijssel. Verder zijn er een aantal workshops: ‘duurzaam ondernemen’, ‘duurzame energie’, ‘marktwerking in Overijssel’, ‘kamer van koophandel’, ‘duurzaam waterbeheer’  en ‘duurzaam en productie’.
De dag wordt afgesloten met een toelichting op het verdere verloop van ´Oons ambacht´ en de presentatie van een eigen website en logo.

Unser Land

Het Duitse netwerk Unser Land werd 12 jaar geleden opgezet door agrarische vrouwen uit Beieren en beoogde het behoud en de versterking van de landschappelijke, culturele, sociale en economische waarden van de eigen regio. Inmiddels is een groot deel van de regionale samenleving rond München gemotiveerd deel te nemen. Zoals boeren, bakkers en slagers met hun eigen productielijnen, en consumenten, winkeliers en supermarkten die het concept delen. Boerenorganisaties, het midden- en kleinbedrijf, kerken, vrouwenorganisaties en natuur- en landschapsbescherming vornen de peilers van Unser Land en sturen samen het beleid van de organisatie.

Unser Land laat zien dat er opmerkelijke resultaten te behalen zijn door samenwerking: minder transportemissies, behoud van biodiversiteit en regionale gewassen en rassen, natuurbehoud, en ontwikkeling van duurzaam toerisme, vermindering van de inzet van chemische stoffen in de landbouw, behoud van lokale ambachten en middenstand, energiebesparing en betere waterkwaliteit. Verder worden burgers zich meer bewust van het belang van milieuvriendelijke regionale producten.


Meer informatie:

Bureau VerVi: 0572-352652 (bmverwegen AT hetnet.nl)
WECF, Ger Roebeling: 030-2310300 (info AT wecf.org)

Bron: uitnodiging ´Oons Ambacht´

(Verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=86)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *