24 maart: workshop landbouwbeleid

(5 maart 2007 – update 210304) Op 24 maart organiseert Vóór de Verandering een workshop over het landbouwbeleid van de Wereldhandelsorganisatie, de Europese Unie en de Nederlandse regering. De workshop behandelt ook de gevolgen van dit beleid voor boeren in Noord en Zuid, en alternatieven voor het beleid.

Programma van de workshop

09.30 – 10.00: Inloop

10.00 – 10.30: Inleiding op het thema door Guus Geurts (*) waarin hij ingaat op de speciale kenmerken van de  landbouwsector, het Europese landbouwbeleid en een koppeling maakt met Noord-Zuid verhoudingen en natuur en milieu.

10.30 – 11.00: Riky Schut (**) geeft een lezing over de gevolgen van het huidige landbouwbeleid voor gezinsbedrijven en over de crisis waarin veel bedrijven belanden. Ze zal ook ingaan op de tendens tot schaalvergroting, en de samenwerking tussen Ministerie, agrobusiness, LTO en Wageningen op dit gebied.

11.00 – 11.15: Koffie/thee pauze

11.15 – 12.30: Ruimte voor vragen en discussie

12.30 – 13.30: Lunchpauze (zelf lunch meebrengen)

13.30 – 16.00:
– Presentatie door Niek Koning (***) over het internationale landbouwbeleid vanaf de Tweede Wereldoorlog tot nu toe, met speciale aandacht voor de GATT, de WTO, het Europese Landbouwbeleid. Ook zal hij aandacht besteden aan alternatieven als internationale grondstoffenovereenkomsten en een hervorming van het huidige WTO/EU-beleid.
– Presentatie door Guus Geurts van mogelijke alternatieven en strategieën.

Na beide presentaties is er volop ruimte voor vragen en discussie

16.00 – 16.30: Afronding
* Guus Geurts: Consultant en publicist Milieu, Landbouw en Globalisering; namens XminY Solidariteitsfonds betrokken bij o.a. Vóór de Verandering, Platform Aarde, Boer, Consument en Platform Ander Landbouwbeleid
** Riky Schut: Voormalig boerin, actief in Werkgroep Landbouw en inkomen en vanuit deze werkgroep betrokken bij Platform Aarde Boer Consument
*** Niek Koning: Universitair docent Agrarische economie en Plattelandsbeleid aan Wageningen Universiteit en Researchcentrum)

Deze workshop, georganiseerd door Vóór de Verandering, vindt plaats
op  zaterdag 24 maart van 10.00 uur tot ca. 16.30 uur in De Kargadoor,
Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht (Telefoon: 030- 231 0377).

De kosten van deelname aan de workshop bedragen 35 euro. Dit is het richtbedrag. Als deze bijdrage een probleem voor je is dan is het ook mogelijk om voor een geringer bedrag deel te nemen.
Het volledige programma en inschrijfformulier waren te vinden op de website www.globalternatives.nl. Deelnemers kregen vooraf ter voorbereiding op de workshop een reader met artikelen van de drie inleiders toegestuurd.

Nadere informatie: Jan Vugts (mailadres; tel: 013 – 5425587)

 

(Verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=73)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *