9 en 15 februari: tv-documentaire ´RFID, de slimme Revolutie´

(6 februari 2007 – update 210302) De Duits-Franse tv-zender ARTE zendt vrijdag 9 en donderdag 15 februari herhalingen uit van de documentaire “Die smarte Revolution” van Henning Burk (2006). De film gaat over de verwachte integratie van Radio Frequency IDentification in het dagelijkse leven van 2011. Allerlei goederen, maar ook dieren en zelfs mensen zijn over een dan overal en altijd te volgen. Het gaat een stapje verder dan de volgsystemen die er nu al zijn. En het visioen (doembeeld) van de ‘glazen mens’ komt dichterbij…

“De slimme Revolution” (of vertaald uit het Frans: “De electronische vlo – een miniatuur Big Brother”) is een fiktieve vooruitblik over wat er in het jaar 2011 allemaal zal zijn veranderd.

De RFID-technologie die nu al gedeeltelijk is ingezet, stuurt en beheert dan alle goederen- en gegevensstromen. Goederen zijn voorzien van een minizender die aangeeft waar ze zich precies bevinden, zodat de distributie wordt vergemakkelijkt. Industrie en handel zijn helemaal doordrongen van de automatisering en voor de consument is de wereld der dingen steeds meer beschikbaar. Met het mobiel kan men zich in 2011 overal en altijd laten informeren over bijna alles. En kan men willekeurige goederen ter plekke kopen en zich toegang verschaffen tot vele zaken.
Maar er dreigt ook gevaar: het visioen van de “doorzichtige mens’ is met de Rifd-integratie nabij gekomen.

Verwerkt in verpakkingsmateriaal, in je paspoort en onder de huid: de RFID-chips zijn nu al op veel plekken te vinden. Bedoeld om mensen- en goederenstromen aan te sturen, dienen ze als deuropener, als electronische portemonee en moeten diefstal verhinderen en vervalsers het werk onmogelijk maken. Zowel in de media als in de industrie is RFID een belangrijk thema. De krantekoppen luiden: “De burger van glas”, “De chip die niemand ontlopen kan”, of “De volautomatische distributieketen”. Maar wat betekent RFID werkelijk?

“Radio Frequency Identification” – herkenning van draadloos signaal – komt voort uit de ontwikkeling van de radartechniek en maakt een automatische identificatie en plaatsbepeling van objekten mogelijk. Deze technologie moet de kloof (van hoge economische kosten) dichten tussen de virtuele wereld van gegevensstromen en de werkelijke wereld van de dingen.
Het internet perfectioneerde het digitale netwerk van gegevens, maar niet het netwerk van de werkelijke goederen en objecten waarvoor deze gegevens staan. Terwijl de databanken aangeven welke goederen er zich in een opslagruimte bevinden, vraagt men zich in de fabrieken bevend af of de bestelde onderdelen wel in voldoende mate aanwezig zijn. De medewerkers van handelsfirma’s weten vaak niet, wat er werkelijk op de schappen ligt, en – als het er niet ligt – of het ondertussen is gestolen danwel verplaatst. En de consument weet niet of die werkelijk een merkproduct in handen heeft of namaak.

Door de inzet van de RFID-technologie worden goederen “smart”. Elk krijgt een etiket met daarin mini-chip met antenne die een uniek seriennummer heeft dat wereldwijd bruikbaar is. Wordt zo’n goed door een RIFD-lezer gescand (afgifte van een electronisch signaal), dan stuurt het automatisch zijn unieke nummer terug. Hoe meer RFID-lezers er wereldwijd worden geïnstalleerd, hoe precieser de databanken waar de “slimme gegevens” worden opgeslagen. En hoe fijnmaziger het beeld dat ze van de reële wereld vormen. Daarmee ontstaat het zogenaamde Internet  der Dingen, en wordt de reële wereld via het internet ‘doorzichtig’. De gevolgen zijn niet te overzien en de fantasie kent geen grenzen….

Eerste uitzending: 5 februari 2007

Herhalingen:
9 februari om 15:10 uur en
15 februari om 01:45 uur.

Bron: ARTE tv (duits), nu nog te vinden op YouTube. (Ook hier (deel1)).

Voor achtergrondinfo, zie:
– “Sluipend totalitarisme ” (http://www.indymedia.nl/nl/2004/01/16643.shtml) met veel over de RIFD-toepassingen en -plannen, en met suggesties voor het blokkeren van RIFD-signalering.
RIFD Journal voor alle ins en outs over RIFD. Artikelen over signaalblokkering zijn hier te vinden onder zoekterm ‘block’.

(Verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=70)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *