Raadslid Terneuzen verzet zich tegen komst van nieuw winkelcentrum

(21 januari 2007 –  update 210302) Rond de bouw van een ‘bovenregionaal leisure center‘ (een skihal en andere voorzieningen) aan de rand van Terneuzen is veel beroering ontstaan. LCF-raadslid Cees Freeke zal tijdens de gemeenteraadsvergadering van 25 januari voorstellen om B&W van Terneuzen tijdelijk zijn speciale mandaat te ontnemen. De Raad gaf B&W destijds de bevoegdheid om zonder toestemming vooraf ruimtelijke ordeningprocedures in gang te zetten, maar het College is ernstig tekort geschoten.

(door Rob Bleijerveld)

Misleiding?

Freeke vermoedt dat de projectontwikkelaar in kwestie – de Belg Beherman – op valse gronden het geplande tuincentrum, wokrestaurant, biljartcentrum en health & welness-centrum wil vervangen door een aantal grootschalige detailhandelszaken, waaronder een Colruyt-supermarkt. Het raadslid wordt gesteund door PvdA-raadslid Van Oyen die de vraag stelt of het oorspronkelijke projectplan niet als “glijmiddel” is gebruikt. “Wilden ze soms al die tijd al detailhandel? Hoe betrouwbaar is die Beherman nou eigenlijk?”, aldus Van Oyen.

De bouw van een nieuw winkelcentrum gaat volgens Freeke in tegen een eerder goedgekeurd ontwikkelingsplan voor Terneuzen en het rapport ’Op de winkel passen’. Verder betekent het de nekslag voor de kleine kernen in de omgeving. Ook is er in de provincie Zeeland afgesproken dat geen winkelcentra met detailhandel aan de rand van gemeenten te vestigen.

Falen van B&W

Om het nieuwe plan doorgang te kunnen laten vinden, is een nieuwe (gemeentelijke) planologische procedure nodig. Ook moet de projectontwikkelaar een nieuwe (provinciale) verklaring van geen bezwaar aanvragen.

Volgens Freeke moet de gemeenteraad op 25 januari zelf een besluit moeten nemen. B&W van Terneuzen moet tijdelijk zijn mandaat worden ontnomen, want het College zou tekort zijn geschoten waar het gaat om het sluiten van contracten, in planologische zaken en in procedures. Verder denkt Freeke niet dat de provincie de voortgang van de bouw zal tegenhouden. Die ziet het geplande winkelcentrum waarschijnlijk als belangrijke kostendrager voor de dure investeringen voor de skibaan (ondanks mogelijke strijdigheid met de regels in het ‘Omgevingsplan‘).

Schadeclaims

Aangezien de bouw van het complex volgens het oorspronkelijke plan al is begonnen, zal ontwikkelaar Leisure Development Zeeland mogelijk dreigen met schadeclaims om zo alsnog goedkeuring van de gemeenteraad voor de nieuwe opzet te verkrijgen. De onderneming heeft – in de aanloop naar de raadszitting van 25 januari – de druk al opgevoerd; de ontwikkelaar vertelde het dagblad BN De Stem op 20 januari dat de financiering van de skihal met supermarkt en andere grote detailhandelszaken al nagenoeg rond is. De deelname van ING Real Estate en Rabobank Terneuzen-Sas van Gent zou aantonen dat men vertrouwen kan hebben in dit project. Ook zou het voor andere grote investeerders aanleiding kunnen zijn om gelijkwaardige projecten te ontwikkelen in de directe omgeving.

Bronnen:
– “Terneuzen tuint in truc met de skihal,” door Ron Meerhof, Volkskrant, 28 december 2006.
– “Plan Colruyt verdrinkt in Zeeuwse soap.” Artikel is niet meer online (was van ZIBB, 29 dec. 2006. Later overgenomen door Distrifood).
– “Voorstel: geen vrij spel voor college,” door Eugène Verstraeten, BN De Stem, 16 januari 2007 (hier alleen nog titel en lead) .
– “Pleidooi voor motie tegen supermarkt,” PZC, 19 januari 2007 (niet meer online).
– “Financiering skihal Terneuzen rond,” door René van Stee, BN De Stem, 20 januari 2007 (hier alleen nog titel en lead) .

(Verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=63)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.